latinica  ћирилица
22/02/2020 |  11:47 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Manje od deset Srba na groblju u Prištini

Nekoliko Srba, raseljenih iz Prištine, jutros je izašlo na pravoslavno groblje u tom gradu da upale svijeće i odaju poštu pokojnicima.
Priština - zadušnice - Foto: SRNA
Priština - zadušniceFoto: SRNA

Paroh iz Prištine Saša Mitrović rekao je Srni da u posljednjih pet-šest godina, od kako služi u crkvi Svetog Nikole u Prištini, nikada nije bilo manje Srba o zadušnicama na groblju u Prištini.

On je apelovao da vjernici, Srbi, ne zaboravljaju svoje pretke i da ne dozvole da najveće pravvoslavno groblje na Kosmetu prekriju korov i zaborav.

Mitrović je istakao da je grijeh ostaviti pretke, te apelovao da se svi Srbi, ne samo raseljeni i prognani iz Prištine, vrate vjeri i da bar o zadušnicama izađu na groblje, obiđu i očiste grobna mjesta i ne dozvole da zarastaju, jer će se njihovim zakorovljavanjem polako zatrijeti tragovi srpstva u Prištini.

- Molim sve naše ljude da ne dozvole da nam groblje progutaju korov i zaborav - rekao je otac Mitrović.

Јasmina Stamenković, koja je raseljena iz Prištine, kaže da je jutros bilo jezivo na groblju u Prištini.

- Na tri-četiri grobišta izašli su moji sugrađani što je za svaku osudu i moram da kaže da se mi Srbi iz Prištine treba da stidimo svojih predaka jer je neprihvatljivo da danas o zimskim zadušnicama na groblju bude manje od desetoro Srba - rekla je Stamenkovićeva.

Organizovanog dolaska raseljenih Srba nije bilo jer je većina, kako je rekao Ilija Trajković, u strahu od mogućeg hapšenja od novih kosovskih vlasti odlučila da upali svijeće za dušu pokojnika u mjestima u kojima žive.

- Dobio sam informaciju da su na svim prelazima između Kosova i centralne Srbije raspoređene velike snage Kosovske policije i da na po nekoliko punktova kontrolišu sve one koji na Kosovo uđu sa srpskim tablicama - ispričao je Trajković.

On je dodao da je to čuo od raseljenih iz Prištine i da je to osnovni razlog zbog čega danas nisu došli na groblje.

U Prištini živi dvadesetak Srba od oko 45.000 koliko ih je bilo do ulaska KFOR-a na Kosmet u junu 1999. godine.

Srbi su jutros organozovano izašli na groblje u južnom dijelu Kosovske Mitrovice na kome su, kako je Srni rekao prota Milija Arsović, zabilježena nova urušavanja i skrnavljenja nadgrobnih spomenika.