X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
22/02/2020 |  18:09 ⇒ 18:17 | Izvor: dnevni avaz

Tona kokaina s bananama zaustavljena na putu za BiH

Agencija za istrage i zaštitu uhapsila je dvije osobe zbog sumnje da su umiješane u krijumčarenje više od tone kokaina, vrijednog oko 50 miliona evra, koji je trebao završiti na tržištu BiH.
Banane i kokain -
Banane i kokain

Kokain je otkriven i zaplijenjen u više kontejnera jednoj luci u Italiji i bio je skriven u kutijama s bananama. Istražioci su kontejnere vratili u opticaj, kako bi bila otkrivena njihova krajnja destinacija, i veći dio je završio u BiH, a manji u Sjevernoj Makedoniji.

Osim dvojice državljana BiH, akcijom je obuhvaćeno više osoba iz Italije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, gdje su uhapšene četiri osobe.

Izvor blizak istrazi kaže da je akcija pokrenuta nakon što je italijanska policija došla do podataka o krijumčarenju veće količine narkotika, koji su išli prema Balkanu, pa su organizovali tajno praćenje osumnjičenih i droge.

- U jednoj luci Italijani su zaplijenili drogu koja je bila adresirana na luku Bar u Crnoj Gori. Istražioci su otkrili više kontejnera s kokainom, prikrivenog bananama. Pronašli su i zaplijenili 970 paketa sa 1.128 kilograma kokaina - kaže izvor blizak istrazi.

Pojašnjava da su kontejneri, nakon zapljene droge, zapečaćeni i vraćeni u opticaj.

- Kontejneri su opremljeni uređajima za praćenje i pušteni u promet kako bi ih narkodileri isporučili na željene lokacije. U njima je ostalo svega kilogram kokaina. Prvo su stigli u luku Bar, a odatle su u paletama natovareni u dva kamiona, od kojih je jedan stigao u BiH, a drugi u Sjevernu Makedoniju - pojasnio je izvor iz istrage.

Luka Miladinović, portparol Sipe, potvrdio je za Avaz da je međunarodni lanac trgovine kokainom presječen zajedničkom akcijom pravosudnih i policijskih organa Italije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH.

- Na području BiH, Sipa je uhapsila dvije osobe. Saslušano je više svjedoka i obavljeni pretresi više lokacija, objekata i vozila – rekao je Miladinović.

On kaže da su uhapšene osobe predate u nadležnost Tužilaštva BiH. Međutim, radi zaštite istrage njihov identitet, kao i druge detalje akcije, nije mogao otkrivati. Nije mogao ni otkriti u kojem su gradu završili kontejneri u kojima se kokain nalazio.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je u zajedničkoj akciji više zemalja spriječena međunarodna trgovina većom količinom kokaina.

- Pretpostavlja se da je kokain u daljnjem transportu, preko balkanskih zemalja, bio namijenjen narkotržištu zemalja Evropske unije. U interesu istrage te operativnih aktivnosti koje se provode ne možemo davati više informacija - istakao je Grubešić.