latinica  ћирилица
22/02/2020 |  19:07 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Brojna reagovanja na izjavu Palmera; Iz Srpske poruka: To je prijetnja Srbima

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju izjavio je za Glas Amerike da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predstavlja prijetnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da je Palmerova izjava odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja prijetnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može da riješi problem u BiH. Pravnici poručuju, Palmer ne prijeti Dodiku nego Srbima i Republici Srpskoj!

Dodik podsjeća, od Dejtona do danas kažnjeno je, smijenjeno, utamničeno i disciplinovano više stotina Srba. Problem nije nestao, kaže srpski član BH Predsjedništva, niti su, dodaje nestali Srbi ni Republika Srpska, kako su neki priželjkivali. Ocjenjujući da je BiH zarobljena maksimalističkim i destruktivnim zahtjevima bošnjačkih političara, koje nekritički podržavaju i međunarodni predstavnici, poručuje da će se Srpska za svoja Ustavom zagarantovana prava, bez obzira šta o tome govore pojedini međunarodni zvaničnici, boriti svim pravnim i političkim sredstvima...

- Umjesto da su energiju i volju utrošili za traženje rješenja za sve, a ne samo za Bošnjake, službenici američke administracije 25 godina prijetili su Srbima i zastrašivali ih, bez obzira kojoj su političkoj garnituri pripadali. Srbi u Republici Srpskoj navikli su na batine i njih to više ne boli, dobro bi bilo da to shvate svi i promijene pristup problemu. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada po Dejtonskom sporazumu i ne želimo ništa što je na štetu drugih u BiH - rekao je Dodik.

Zaključci NSRS odraz su volje poslanika, vlasti i opozicije, podsjeća potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić Јovićević

Zaključci iza kojih je stala NSRS nisu prijetnja, poručuju iz SNSD – a uz pitanje da li je i zašto prijetnja poziv na dijalog upućen svima.

- Dva naroda nisu zadovoljna stanjem, a oni koji afirmišu samo jednu stranu, a to su stranci, jesu najveća opasnost za BiH - smatra Staša Košarac, član GO SNSD.

Akteri politike u Srpskoj očigledno bi bili iznenađeni da je izostalo jednostrano svrstavanje američke administracije na stranu Bošnjaka.

- Posljednji zaključci NSRS su legitimni, idu kroz institucije, u ovom slučaju zajedničko da se rješi pitanje koje opterećuje BiH već četvrt vijeka - naveo je Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić upozorio je da prijetnje upućene Srbima služe jačanju bošnjačkog ekstremizma.

I iz BORS-a poručuju da bahate i neprimjerene prijetnje Metjua Palmera ne koriste nijednom od naroda u BiH.

- Oni ne ispoljavaju interese nas koji živimo na ovim prostorima. Njihov je interes da bude kako oni žele - istakao je Milomir Savčić, predsjendik BORS.

Јedinstvene reakcije političara i građana na najnovije uplitanje američke administracije u unutrašnja pitanja u BiH za politikologa Vojislava Savića odraz su nacionalnog dostojanstva.

- Ono što Palmer neće ili ne želi da razumije jeste da ovo nije lični Dodikov hir, on se obraća svim poslanicima koji su nedavno izglasali zaključke - upozorava Savić.

Da nije sluučajno da srbofobija istovremeno eskalira i na Kosovu i u CG i u BiH upozorava i akademik Nenad Kecmanović. Konstatuje da su identiteti snažniji što su stariji, a da su teško vidljivi jer su duboko sakriveni ispod novih, površnih i nametnutih. Kada su povrijeđeni, naglašava Kecmanović, izbiju na površinu vulkanskom snagom, a onda tu ne pomažu ni protektorat, ni visoki predstavnik, ni odluka Ustavnog suda.