latinica  ћирилица
22/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Privode se kraju aktivnosti na formiranju Parka prirode Una

Vlada Srpske 12. septembra proglasila je Park prirode Una, kao jedan od mehanizama zaštite od namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori

Aktivnosti u vezi sa formiranjem Parka prirode Una u Novom Gradu privode se kraju. Formiran je upravni odbor, a lokalni parlament Novog Grada u martu treba da imenuje i vršioca dužnosti direktora.

Vlada Srpske 12. septembra proglasila je Park prirode Una, kao jedan od mehanizama zaštite od namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Opština Novi Grad koordinira projektom formiranja ЈU Park prirode Una. Kao i za svako zaštićeno područje neophodno je napraviti plan upravljanja, pravilnik o unutrašnjem redu i program upravljanja.

Izrada dokumenata je u toku. Postoji osnov, preduslov za formiranje ove javne ustanove.

- Јedna od prvih stvari koja je definisana tim programom je definisanje zaštićenog područja, postavljanje unutrašnjih i spoljnih granica.Koliko znamo definisane su sve katastarske čestice i naše je sada u narednom periodu da za ove četiri opštine te granice postavimo na terenu - navodi Zoran Mijatović, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Novi Grad.

Cilj formiranja ЈU Parka prirode Una je zaštita toka rijeke Une, kroz dio koji pripada Republici Srpskoj i obuhvata četiri opštine – Krupu na Uni, Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu.

Sjedište će biti u Novom Gradu.

- Pri kraju je inicijativa da se odobri jedan opštinski prostor gdje će se nalaziti Park kao institucija i naravno ono što je jako važno da se u budžetima ove četiri opštine definišu sredstva za finansiranje - istakao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Da je projekat od velike važnosti potvrđuju i ekolozi jer će njime biti zaštićen sliv rijeke Une u dužini od 95 kilometara.

- Što je bitno za nas i za životnu sredinu jeste da tu obitava 325 životinjskih vrsta od kojih se 92 nalaze na listi ugroženih vrsta. A u rijeci Uni obitava 39 vrsta riba - pojasnio je Mladen Trninić, Udruženje Drim tim, Novi Grad.

Formiranje Parka prirode Una podržavaju i građani u nadi da će on spriječiti izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Skupština opštine Novi Grad u martu će imenovati v.d. direktora ЈU Park prirode Una.