latinica  ћирилица
23/02/2020 |  12:30 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Zemljotres potresao Iran i Tursku: Raste broj poginulih (VIDEO)

U zemljotresu jačine 5,7 stepeni po Rihteru, koji je jutros pogodio Zapadni Azerbejdžan, iransku pokrajinu na granici s Turskom, u istočnom turskog gradu Vanu poginulo je najmanje osam osoba, povrijeđena 21, dok je na području Irana povrijeđeno 25 osoba.
Turska - zemljotres  (Foto:edition.cnn.com) -
Turska - zemljotres (Foto:edition.cnn.com)

Prema dosadašnjim informacija, zemljotres čiji je epicentar zabilježen na području Irana najviše je pogodio stanovnike najistočnijeg turskog grada Vana.

Ekipe turskog AFAD-a su na terenu i pomažu građanima pogođenim zemljotresom.

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca potvrdio je kako je u zemljotresu povrijeđena najmanje 21 osoba, među kojima je osmoro u kritičnom stanju.

Oglasio se i ministar obrazovanja Turske Ziya Selcuk koji je rekao kako je u mjestima Baskale, Saray i Gurpinar zabilježena manja šteta na nekoliko seoskih škola. U oštećenim školama nastava će biti odgođena i izmještena na druge lokacije do saniranja štete.

Na području Irana, prema prvim informacijama, povrijeđeno je najmanje 25 osoba, a oštećeni su stambeni objekti u najmanje 43 sela u pograničnom pojasu s Turskom.

Portparol Ureda za vanredne situacija Irana Mucteba Halidi potvrdio je za iranske medije informaciju o 25 povrijeđenih, dodavši da je jedna osoba u kritičnom stanju.

Povezane vijesti:

Zemljotres u Turskoj – među žrtvama ima djece, više od 1.000 zgrada urušeno (VIDEO)