X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/02/2020 |  13:42 ⇒ 13:50 | Izvor: TANЈUG

Vučić: Daće nam ultimatum, ulazak u EU uz priznanje Kosova

Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu "koju će teško moći da odbije, ali i istovremeno teško i da prihvati", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Ultimatum" će biti, kako je objasnio za Prvu tv, nešto poput - "Ahtisarijev plan plus, plus" u zamjenu za garancije za EU.

Vučić predviđa da će pokušati da kažu da Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, na pitanje da li se može očekivati, kao što je rekao Duško Kovačević da će Srbija dobiti ultimatum, i šta će uraditi odgovorio je:

- Vidjećete. Ali, sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rješenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat. Uvjeren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što ćemo teško moći da odbijemo, ali nećemo moći ni na prihvatimo. Gotovo sam uveren u to - kazao je on.

Podsjetio je da kada smo imali šansu da riješimo kosovsko pitanje to nismo učinili.

- Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će btii inicijativa specijalnog izaslanika EU - dodao je on ukazujući da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ne može još da iznese u javnost, te da će svakako biti čovjek blizak Berlinu.

Istakao je da će da pita narod o tome, kao što je i ranije izlazio pred narod i kao jedini poslije Dobrice Ćosića imao hrabrosti da iznese istinu o stanju na KiM.

Međutim, dodaje, da niko neće da sluša i priča o tome, a kada se kaže ajde na mobilizaciju, onda niko neće da se odazove.

- Kada vodite zemlju suočavate se sa apsolutno nemogućom situacijom. Trudim se da unapređujem ekomiju, da čuvamo mir i stabinost, živote ljudi, da kupujemo vrijeme. Јa sam pokušao i izašao sa planom koji su svi razumjeli a pravili da nisu. Nisam želio da idem u detalje, jer sam imao skrivene stvari i nisam želio protivnike sa tim da upoznam - podsjetio je on.

Kazao je da niko nije htio to rješenje i da će sada dobiti mnogo gore, na koje on neće da pristane.

- Govorili su da sam nekome obećao nezavisno Kosovo. Videćete da to nije tako. Vučić nikog nije lagao, kao što ste vi lažovi - rekao je on.

Ocijenio je da to neće biti dobro rješenje za srpski narod i Srbiju.

Podsjetio je da je kao jedini odbio plan koji je trebalo 2013. da omogući Kosovu da uđe u UN.

- Јa sam bio taj koji je to spriječio, a sve su veliki junaci koji su pod pritiskom popustili. Govorim o 2013.. Dio Briselskog sporazuma je bio da pustimo Kosovo u UN. To sam odbio, kao i dio o regionalnoj policijiu skladu sa Titovim okrugom pa bi danas na sjeveru imali većinski albanske policajce - objasnio je Vučić.