X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
23/02/2020 |  14:13 ⇒ 16:37 | Izvor: RTRS

Čajničani na 11 kilometara dugom putu podrške Srbima u CG

Više stotina Čajničana, sa ikonama i zastavama Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske, krenuli su u krsni hod dug nešto više od 11 kilometara do graničnog prelaza Metaljka u susjednoj Crnoj Gori.

Ovaj prelaz vodi prema Pljevljima gdje se od usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem prošle godine u Skupštini Crne Gore, organizuju molebni i litije svakog četvrtka i nedjelje.

Većina učesnika litije za RTRS ističe da je ovo najmanje što mogu uraditi za bratski narod u Crnoj Gori i molitvenim sabranjem u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču pred ikonom čudotvorne majke Božije – Čajničke krasnice, pomoliti se da im da snage da istraju u svojoj borbi za očuvanje pravoslavnih svetinja i duhovnog poretka, koji je u posljednjih trideset godina doživio veliki preporod kao malo gdje u Evropi.

Čajničani, predvođeni sveštenicima čajničkih parohija Dragišom Simićem i Damjanom Radovićem trebalo bi da se na Metaljci sretnu sa Pljevljacima, gdje će se pomoliti za spas pravoslavlja u Crnoj Gori.

Parohije, crkve i manastir Svete Trojice u Pljevljima, do 1992. godine, kada je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve obnovio Mileševsku eparhiju, bili su pod jurisdikcijom Mitropolije dabrobosanske.