latinica  ћирилица
23/02/2020 |  14:21 | Autor: SRNA

Čović: Dodik je potpuno u pravu

Bivši potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Čović izjavio je da BiH ne može da funkcioniše normalno zbog međunarodne zajednice jer njeni predstavnici misle da su bogovi, da mogu da rade šta hoće, neuvažavajući realnost situacije i naglasio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potpuno u pravu kada reaguje na otvoreno kršenje Dejtonskog sporazuma.

Čović je naglasio da međunarodna zajednica, koja je kreator Dejtonskog sporazuma, ni za 25 godina nije uspjela da dođe do Ustavnog suda BiH u kojem nema stranaca, upitavši šta to govori o njima i šta oni rade u BiH.

- Da li to govori da u BiH žive građani drugog reda, da ti ljudi nisu pametni da budu sudije Ustavnog suda, već taj posao moraju da rade stranci!? Јoš kada vidite proporciju tog suda, jasno je da uvijek imate jedan narod potpomognut tim stranim sudijama koji ima većinu i stalno se ide postepeno 'grickanje' nadležnosti Republike Srpske - istakao je Čović.

On je zaključio da Dodikove izjave i najave narednih aktivnosti u BiH nisu uopšte neoprezne niti ishitrene i potpuno je u pravu.

- Šta je drugo ostalo Republici Srpskoj nego da se bori da sačuva svoj identitet, nadležnosti i svoja prava. Republika Srpska je čak i neke svoje nadležnosti prepustila da bi funkcionisala BiH, pa ni to im nije bilo dovoljno, sada je treba potpuno razvlastiti - rekao je Čović za Prvu TV.

On je upitao i zašto bi Dodikove izjave o referendumu i otcjepljenu Republike Srpske bile ishitrene i kritikovane, kada i on kao i svi vide da se na ovako malom prostoru koriste dvostruki aršini.

"Na ovom malom prostoru imate dvojne stadarde. Zašto nešto važi na Kosmetu, a ne važi na prostoru Republike Srpske", upitao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, BiH teško može da funkcioniše, ali ne zbog Srba, već zbog činjenice da sada u Predsjedništvu BiH sjedi Šefik DŽaferović koji je tokom rata sarađivao sa mudžahedinima ili Željko Komšić koji nije izbor svog naroda već Bošnjaka.

- Dodik je potpuno otvoren čovjek i pokušavao je sve da BiH funkcioniše normalno, ali očito da sa ovakvim sastavom Predsjedništva to teško ide. Evo imamo samo nedavni primjer kada Komšić ide sam u Brisel, a kada je Dodik bio predsjedavajući uvijek se konsultovao i išla su sva tri člana Predsjedništva BiH. To vam dovoljno govori samo o dvostrukim aršinima i politici Komšića i DŽaferovića - pojasnio je Čović.

On je konstatovao da je BiH, takva kakva je, arhitektura kojom upravlja međunarodni faktor preko razno raznih visokih predstavnika koji misle da su pravi bogovi na tom prostoru i da mogu da rade šta hoće, da mijenjaju ljude, izborne rezlutate, ukidaju određene nadležnosti i sada su došli i do Ustavnog suda BiH.

Govoreći o prijetnjama koje je srpskim zvaničnicima uputio Metju Palmer, Čović je rekao da Palmer s vremena na vrijeme daje izjave po principu da javnost sazna da je on još tu, a sve one su u funkciji direktnih i indirektnih prijetnji i "škrgutanja zubima" prema Srbima i srpskoj politici.

- Palmer je čovjek bivše administracije SAD koji je stasavao za vrijeme Buša i Klintona i ako je tako u osnovi formiran tako će i nastaviti - konstatovao je Čović.