latinica  ћирилица
23/02/2020 |  15:59 ⇒ 16:50 | Autor: SRNA

Dodik: Izjava Kitarovićeve nije bila prihvaćena od bošnjačkog političkog kruga

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se značajan dio javnosti slagao sa izjavom bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je BiH nestabilna, te da nju nije prihvatio politički, bošnjačko-muslimanski krug.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naglasio da je Kitarovićeva principijelno, u ime Hrvatske, branila hrvatski nacionalni interes što je sasvim legitimni politički cilj.

On je dodao da u tom pogledu može reći da je imao sasvim dobru saradnju sa njom.

Kada je riječ o novom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, Dodik je rekao da mu je čestitao na pobjedi i da je taj izbor volja hrvatskog naroda, izrazivši uvjerenje da će s njim dobro sarađivati po pitanju BiH i Republike Srpske.

- Očekujem da će biti dobra saradnja, to je potrebno. Hrvatska ima specifičnu ulogu kao članica EU, kao i hrvatski narod u BiH koji ima određene političke probleme, kojeg muslimani preglasavaju, kojem je međunarodna zajednica izbila prava koja su imali Dejtonskim sporazumom, smanjila njihove kompetencije u vezi sa načinom odlučivanja u Federaciji. Pokušalo se kroz neki princip izgradnje BiH kao građanske zemlje - pojasnio je Dodik na N1.

On je naveo da Hrvatska može biti građanska zemlja jer je dominantno jednonacionalna, ali tražiti to od BiH mogu samo politički avanturisti koji su došli ili misle da mogu satrati svu istoriju naroda koji su tu živjeli, koji su u pravilu bili suprostavljeni jedni drugima.

- Uvijek kada neki narod u BiH za neki događaj ima komemoraciju, drugi za isti događaj imaju svečanost - rekao je Dodik.

On je naglasio da je uloga Hrvatske veoma važna za ovaj prostor, posebno imajući u vidu da sada predsjedava EU.