latinica  ћирилица
23/02/2020 |  17:12 ⇒ 24/02/2020 | 08:44 | Autor: RTRS

Crna Gora oborila rekorde; Najmasovne litije do sada (FOTO/VIDEO)

Širom Crne Gore održani molebani i litije za odbranu svetinja.
Podgorica (foto: Vladimir Pavićević) -
Podgorica (foto: Vladimir Pavićević)

Na ulicama Podgorice i večeras je bio ogroman broj građana koji su učestvovali u litiji za odbranu svetinja.

      View this post on Instagram

Glavni grad Crne Gore je večeras u znaku litijskog podviga za odbranu svetinja, vjere pravoslavne i ljudskog dostojanstva. Nakon molebna koji je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja sa sveštenstvom služio arhimandrit Timotej, iguman Vaznesenjskog manastira iz Eparhije žičke, krenuo je svešteni hod koji će proći Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, pored zgrade Skupštine Crne Gore, ulicom Slobode, preko mosta Milenijum i nazad ka hramu. Vjerni narod sabran u najbrojnijoj litiji do sada pred Sabornim hramom blagoslovio je i pozdravio protojerej Nikola Pejović koji je kazao da moleći se za bratsku slogu, mir i ljubav, mi te molitve iznosimo iz hramova na ulice crnogorskih gradova prizivajući sve ljude da dođu u litije i da, kroz njih, Crna Gora postane jedna velika porodica. ,,Sveti Vasilije je započeo ove naše litije. Mi samo za njim idemo, nikoga ne slušajući, slijedeći samo njega koji nas vodi putem Bogočovjeka Hrista. I kao što je dom i srce Svetog Vasilija otvoreno za svakog čovjeka, tako su i ova naša sabranja otvorena za svakog onog kome je pravda, istina mir i bratska sloga i ljubav na prvom mjestu. Ove litije su prilika da pozovemo sve da Crna Gora bude država svih nas i jedna velika porodica, u kojoj različitosti nećemo gledati kao mane već kao vrline i bogatstvo, poručio je otac Nikola. Litiju predvode arhimandriti: iguman dečanski Sava i iguman Timotej, a njoj su i hodočasnici koji su prije 12 dana krenuli od Hrama Svetog Save iz Beograda, kao i brojni hodočasnici iz raznih krajeva Crne Gore. Video: Boris Musić #crkva #radost #ljubav #vjera #nada #ljudi #podgorica #crnagora #montenegro #church #love #ancient #faith #orthodox #christianity #jesus #christ #gospod #vladika #bishop

A post shared by Saborni hram Vaskrsenja (@sabornihrampodgorica) on Feb 23, 2020 at 12:00pm PST

Sveštenstvo je poručilo da je večerašnje okupljanje u Podgorici najbrojnije do sada.

Pozdravili su brojne hodočasnike koji su iz ranih krajeva Crne Gore u Podgoricu stigli pješice, kao i porodicu Radomirović koje je stigla iz Kamenara kod Herceg Novog. 

 

Veličanstveni snimci Bara iz drona

Hiljade vjernika večeras je u litiji prošlo ulicama Nikšića noseći ikone i svijeće u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se prijeti oduzimanjem crkvene imovine, a poršku im je pružio i sveštenik poljske pravoslavne crkve.

Nakon 500 kilometara od Beograda do Crne Gore brojni vjernici došli su u Podgoricu.

U litiji u Bijelom Polju koju predvode episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije učestvuje oko 30.000 ljudi.

Ovo je najveći skup u Bijelom Polju od početka održavanja litija u Crnoj Gori povodom usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovijesti.

Pivljani u molitvenom hodu dugom 10 kilometara do Plužina

Litija od Orahovca do Risna