X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
23/02/2020 |  18:45 | Izvor: SRNA

Linta: Tražiti od Sarajeva da odustane od iskopavanja srpskih grobova

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izjavio je da je važno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputi protest nadležnima u Sarajevu i traži da odustanu od skandalozne i anticivilizacijske namjere uklanjanja posmrtnih ostataka Srba.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je napomenuo da vlasti u Sarajevu najavljuju donošenje skandaloznog zakona na osnovu kojeg namjeravaju da iskopaju posmrtne ostatke oko 13.000 davno umrlih Srba i prenesu ih u kosturnicu za spaljivanje.

- Kantonalna vlast, kao razlog, navodi činjenicu da se grobno mjesto ili grobnica mogu prekopati 10 godina poslije sahrane u slučaju da se za njih ne plaća novčana naknada ili se ne održavaju - rekao je Linta.

On je ukazao na činjenicu, koja se ne smije zaboraviti, da je iz Sarajeva tokom i poslije rata protjerano više od 150.000 Srba, koji sada žive u Srpskoj, Srbiji i širom svijeta, te da mnogi od njih ne znaju za ovu namjeru.

Linta je naveo da je poslije protjerivanja i ubijanja Srba, uništavanja i otimanja srpske imovine na red došlo i uništavanje srpskih grobova.

Prema njegovim riječima, kantonalna vlast u Sarajevu hoće da izbriše sve tragove postojanja Srba u ovom gradu, a krajnji cilj je da se pošalje šovinistička poruka kako Srbi nikada tu nisu ni živjeli.

- Na taj način nastoje dodatno promovisati najbezočnije izmišljotine da su Srbi izvršili agresiju na BiH i da su činili masovne zločine i genocid nad Bošnjacima - rekao je Linta.

On je istakao da je vrhunsko licemjerje slušati izjave bošnjačkih političara kako je Sarajevo tobože multietnički grad u kojme se poštuju prava svih njenih građana, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.