latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:39 ⇒ 24/02/2020 | 08:44 | Autor: RTRS

Nastavljen pritisak na Mitropoliju i vjernike, koji učestvuju u litijama

Situacija u Crnoj Gori i dalje je u fokusu dešavanja u regionu. Crnogorske vlasti nastavljaju sa pritiscima na sve koji se odluče da učestvuju u litijama, koje protiv usvojenog zakona o slobodi vjeroispovijesti već dva mjeseca organizje Srpska pravoslavna crkva.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponovo optužuje Srbiju, koja, kako tvrdi, želi da ruši vlast u Crnoj Gori. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Đukanovićeve optužbe nazvao je notornim neistinama.

Za predsjednika Crne Gore, Milu Đukanovića, krivac za trenutno stanje u Crnoj Gori je Srbija. Iako su upravo vlada i skupština, u kojoj većinu ima njegov DPS, donijeli sporni zakon o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović kaže da je sve ovo smišljen napad Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

- SPC napada Crnu Goru, motiv im je odbrana svetinja, a usvojili smo zakon u kojem se ne ugrožava niti jedna crkva. Manipulacija još traje. Manipulišu građanima Crne Gore. Dešavanja u Crnoj Gori nisu pitanja crkve, ovo su strogo politička pitanja. Srpska opozicija otvoreno djeluje protiv Crne Gore, velikosrpski centri i ruski uticaj protiv nas - kaže Đukanović.

Na ovakve optužbe reagovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je jasno poručio da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

Kaže da se Crnogorci u Srbiji mogu osjećati kao u svojoj otadžbini, ali je problem što Srbi ne smiju osjećati kao Srbi u Crnoj Gori.

- Ako je tačno da je Milo Đukanović to rekao za promjenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije miješala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo željeli da odlučujemo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji - izričit je predsjednik Srbije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da Đukanović ne može dobiti bitku protiv Srpske pravoslavne crkve i da neće proći ono što radi da bi osporio srpski nacionalni interes.

Podsjetio je da je Đukanović nekada bio Srbin koji je predvodio srpsku nacionalnu politiku u Crnoj Gori, ali da se onda sve promijenilo i da je sada postao miljenik političkom Sarajevu.

- Između nas je puklo kada sam pokušavao da normalizujem stvar u odnosima Republike Srpske i Crne Gore, gdje je on pokušavao da to izbjegne. Mi smo uvijek bili korektni, pa i oko granice nismo pravili probleme. Da mi nismo dali doprinos to se ne bi riješilo - dodao je Dodik.

A vlasti u Crnoj Gori nastavljaju pritiske na Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Uključila se i Poreska uprava, koja je zaprijetila da će, ne plati li Mitropolija navodni višemilionski poreski dug, ići u prinudnu naplatu.

Prema izjavi direktora uprave Miomira Mugoše, to bi podrazumjevalo i oduzimanje imovine.

U Mitropoliji kažu da je sve ovo smišljena hajka na SPC: "Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je iznio čitav niz neprovjerenih i neutvrđenih podataka, koji ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu u kojoj se nalazimo, ne krivicom Crkve. Bilo bi pošteno da Mugoša pokaže pravosnažna rješenja, koja ne postoje, iz kojih bi se vidjelo da je Crkva izbjegavala svoje obaveze."

Prema pisanju opozicionih medija i portala, vlast u Crnoj Gori vrši pritisak na zaposlene u vojsci, policiji i drugim državnim službama da ne učestvuju u litijama, a u nekim službama traže i da se potpišu da neće prisustvovati vjerskim obredima koje organizuje SPC u Crnoj Gori.

Dan uoči održavanja novih litija, specijalne jedinice policije su u Pljevljima pretresale kafiće i omladinu koja se u njima okuplja.