X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
23/02/2020 |  19:50 ⇒ 20:29 | Izvor: RTRS

Beograd: Turistički potencijali Srpske uspješno predstavljeni na Sajmu

Na 42. Međunarodnom sajmu turizma, koji je večeras završen u Beogradu, uspješan nastup imali su turistički potencijali Republike Srpske.

Veoma je značajno da su predstavljene najznačajnije turističke destinacije u Srbiji, iz koje, već tradicionalno, dolazi u Srpsku i najveći broj gostiju, istakao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, nakon obilaska Sajma.

Turizam je jedna od najbrže rastućih privrednih grana u Srpskoj zato je bilo bitno predstaviti najznačajane destinacije u Srbiji, rekao je Klokić.

- Turizam jeste jedna od značajnih grana i u Srpskoj, grana koja veoma brzo raste i predstavljanje na ovakvim manifestacijama kao što je ovaj sajam doprinosi da ta grana iz godine u godinu raste, da svake godine imamo povećan broj turista i da svake godine imamo povećan broj noćenja - rekao je Klokić.

- Mislim da smo ove godine napravili značajan korak jer smo došli do zaključka da ćemo na narednim sajamskim manifestacijama mijenjati i koncept predstavljanja turističke privede Srpske gdje ćemo poseban akcenat dati na najznačajnije turističke destinacije - istakao je Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Planinu Јahorinu i ove godine, kao i prethodnih, najviše posjećuju turisti iz Srbije.

- Srbija je nama jako interesantno tržište i na Јahorini i u Istočnom sSrajevu je evidentirrano oko 30 posto gostiju iz Srbije koji su na prvom mjestu. To je nama i ciljno tržište - naglasio je Igor Tošić, direktor TO Јahorina Istočno Sarajevo.

Već tradicionalno, veliko interesovanje iskazano je za posjete gradu Trebinju.

- 2019. godina je pokazala da su turisti iz Srbije broj jedan kada su registrovane dnevne posjete i noćenja u pitanju. Preko 20 odsto ide na turiste iz Srbije i to je još jedan dokaz zašto moramo konstantno da radimo na promociji ovdje u Beogradu i Srbiji jer to je jedno neiscrpno tržište za nas u Trebinju - navodi Marko Radić, direktor TO Trebinje.

Turističke organizacije Srpske predstavile su svoje potencijale, akcenat je na prirodnim ljepotama, sportskom turizmu, tradiciji i gastronomiji.

Veliki uspjeh ostvarili su i vinari Srpske koji su na pratećoj sajamskoj manifestaciji Beovajn osvojili najviša odlikovanja.