X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
23/02/2020 |  20:57 ⇒ 21:03 | Izvor: SRNA

Hiljada vjernika na trgu u Nikšiću (VIDEO)

Hiljade vjernika večeras je u litiji prošlo ulicama Nikšića noseći ikone i svijeće u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se prijeti oduzimanjem crkvene imovine, a poršku im je pružio i sveštenik poljske pravoslavne crkve.
Nikšić - Foto: SRNA
NikšićFoto: SRNA

Prethodno je u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen moleban, a kasnije se na gradskom Trgu slobode obratio protojerej Mihailo Čikvin iz poljske pravoslavne crkve, koji je istakao da ovo što se dešava u Crnoj Gori podržavaju tamo odakle dolazi.

- Mi vas gledamo i podržavamo i osjećamo jedinstvo - rekao je Čikvin i dodao da u očima onih koji prisustvuju litiji nije vidio strah, već odvažnost, ponos i mudrost.

On je okupljenima poručio da je pred njima Sveti Vasilije, iza istina, a da imaju i odličnog mitropolita, episkope i sveštenstvo, koji ih predvode.

- S druge strane, imate cijeli pravoslavni i hrišćanski svijet iza sebe koji vas podržava, a iznad vas su Bog i njegovi anđeli i zato nemate čega da se bojite - naglasio je poljski sveštenik.

 

On je dodao da cijeli svijet gleda narod u Crnoj Gori, te ih je zamolio da tako i nastave, jer se ovih dana ne rješava samo sudbina srpskog naroda i njegove crkve, već može biti i sudbina cijelog svijeta.

- Uz vas je istina i koračajte dalje - poručio je Čikvin.

Protojerej stavrofor Miodrag Todorović istakao da će uz Božiju pomoć pobijediti.

- Da se i oni, koji pozivaju na nejedinstvo, opamete, da ih Bog blagoslovi i da vide da je ljepše biti u jedinstvu nego u nejedinstvu, sa narodom, a ne mimo narod - poručio je Todorović.

Kolašinci su večeras poslije molebana u Crkvi svetog Dimitrija još jednom u litiji gradskim ulicama pokazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.