X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/02/2020 |  21:25 ⇒ 21:35 | Izvor: SRNA

Prijedor: Međunarodni festival folklora "Razigrana mladost"

U Prijedoru je večeras završen Međunarodni festival folklora "Razigrana mladost" koji je tokom dvije festivalske večeri okupio više stotina mladih folkloraša iz Srbije i Republike Srpske.
Međunarodni festival folklora "Razigrana mladost" - Foto: SRNA
Međunarodni festival folklora "Razigrana mladost"Foto: SRNA

Domaćin festivala po 18. put bilo je Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ "Dr Mladen Stojanović", čiji je sekretar Nebojša Aleksić rekao da je cilj ovog okupljanja popularizacija folklora među djecom i omladinom.

- Mi to radimo već 18 godina i poslije svake naše smotre slijedi proljetnji upis i dođe dosta novih članova koji tek počinju da igraju folklor - rekao je Aleksić Srni.

On je dodao da festival podrazumijeva i druženje i da su se tokom godina stvorila neraskidiva prijateljstva članova SKUD "Dr Mladen Stojanović" i Kulturno-umjetničkog društva "Branko Radičević" iz Stare Pazove.

- Oni su i sad naši gosti i smješteni su kod svojih vršnjaka, to prijateljstvo među mladim ljudima je motivacija nama organizatorima da unapređujemo ovaj festival - rekao je Aleksić.

Prijedorskoj publici večeras su se u završnici festivala predstavili najmlađi folkloraši kulturno-umjetničkih društava "Saničani", "Šarenica" iz Rasavaca, "Piskavica", "Kozara" iz Prijedora, "Sveti Sava" iz Svodne i "Vasa Pelagić" iz Banjaluke.

Osim domaćina i gostiju iz Stare Pazove, tradicionalnom igrom i pjesmom prve večeri predstavile su se dječije grupe kulturno-umjetničkih društava "Milan Egić" iz Brezičana, "Osman Džafić" iz Puharske, "Kolovit" iz Gradiške, "Una" iz Novog Grada, "Omarska" iz Omarske i Folklorne sekcije iz Koprivne.

Ova manifestacija veoma dobro je prihvaćena kod prijedorske publike, tako da je sala Pozorišta Prijedor obe večeri bila ispunjena po posljednjeg mjesta.