X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
24/02/2020 |  07:50 ⇒ 12:27 | Izvor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Krajini

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.
Optuženi Atif Dudaković dolazi na sud - Foto: SRNA
Optuženi Atif Dudaković dolazi na sudFoto: SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 lica za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Optužnicom je bio obuhvaćen i Ale Hodžić, ali je njegov predmet razdvojen, nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Nastavak suđenja zakazan je za 11.30 časova.