X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/02/2020 |  08:02 | Izvor: SRNA

Povoljni uslovi za vožnju

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra vozi se po pretežno suvim kolovozima, a povoljni vremenski uslovi pogoduju nesmetanom odvijanju saobraćaja.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske skreću pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, a na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, na izmijenjen režim vožnje i obavezno poštovanje privremene saobraćajne signalizacije.

Bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, iz AMS vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na regionalnom putu Crna Rijeka - Bjelajce vozila se propuštaju naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, uz regulaciju semaforima, a od danas će ponovo biti na snazi potpuna obustava saobraćaja, svaki dan, osim nedjelje, u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.

Saobraćaj će se za vrijeme obustave preusmjeravati na putne pravce Kola-Stričići - Čađavica - Mrkonjić Grad i Crna Rijeka - Јajce - Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i dionice magistralnog puta Јohovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Јohovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka - Doboj jedan.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Bratunac tri - Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 toma i autobuse klase "M3" zbog radova na sanaciji klizišta.

Ova zabrana ne odnosi se na autobuse "Drinatransa" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, na području opštine Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Počela je preventivna aktivnost "Budi vidljiv, ne budi figura", koja će se do kraja februara sprovoditi širom Republike Srpske s ciljem da se ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, te da je neophodno nositi fluroscentni prsluk ili neki drugi svjetloodbojnih predmeta.

Cilj kampanje jeste da se vozačima ukaže i koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti, te da vozači prilikom napuštanja vozila na javnom putu koriste svjetloodbojni prsluk.

Ovu akciju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Republike Srpske sa 49 auto-moto društava i jedinice lokalne samouprave.

Na području FBiH u toku je uklanjanje odrona na magistralnom putu Јajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak pa se na ovoj dionici saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel "Vranduk", od 5.00 do 21.00 čas saobraćaj se odvija dvosmjerno.

Od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5. časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Tokom dana, zbog radova, sporije se saobraćaj odvija i na magistralnim putevima Јablanica-Mostar /Potoci/ i Ključ-Bosanski Petrovac /Lanište/.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.