latinica  ћирилица
24/02/2020 |  08:21 ⇒ 08:23 | Autor: RTRS

Najstariji premijer na svijetu podnio ostavku

Malezijski premijer Mahatir Mohamed u ponedjeljak je objavio svoju ostavku, prenose agencije i dodaju kako je tako otvorio put za moguće formiranje nove Vlade.
Mahatir Mohamad (Foto: Al Jazeera) -
Mahatir Mohamad (Foto: Al Jazeera)

Dva izvora, koji su direktno umiješani u ovu situaciju, potvrdili su navode o ostavci premijera agenciji Rojters.

Mahatirova odluka uslijedila je nakon političkih borbi proteklog vikenda, a nakon što je u nedjelju naveče objavljeno da njegova stranka planira praviti novu vladu u kojoj neće biti njegov najavljeni nasljednik Anvar Ibrahim.

Borba starih rivala Mahatira (94) i Anvara (72) posljednje je poglavlje dugogodišnje političke sage u kojoj su ove dvije najistaknutije političke ličnosti države.

Wih dvojica su se ujedinila pred izbore 2018. godine kako bi pobijedili koaliciju Barisan Nacional, gdje dominira UMNO, a koja je vladala jugoistočnom azijskom državom šest decenija, te odnijeli iznenađujuću pobjedu koja je dovela do odlaska tadašnjeg Najbia Razaka.

Svađa zbog finansijske krize

Tenzije dvojice političara u njihovoj koaliciji Alijansa Nade (Pakatan Harapan) su bile sve jače i jače pošto se Mahatir opirao postavljanju tačnog roka do ispunjenja obećanja i predaje pozicije Anvaru.

I politička sreća je sve slabija za ovu koaliciju koja je doživjela poraze u pet posljednjih lokalnih izbora.

Anvar se takođe posvađao sa stranačkim kolegom Mohamedom Azminom Alijem, ministrom ekonomskih poslova.

Anvar je bio Mahatirov zamjenik kada je on bio premijer prvi put (od 1981. do 2003. godine). Ali, Mahatir mu je dao otkaz 1998. godine kada se nisu dogovorili o odnosu prema finansijskoj krizi.

Ubrzo poslije toga, Anvar je bio zatvoren zbog sodomije, a za te optužbe je tvrdio kako su izmišljene.

Izvor: Al DŽazira i agencije