X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
24/02/2020 |  09:27 ⇒ 13:13 | Izvor: SRNA

Vidović: Srpska ne planira nova zaduženja

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da resorno ministarstvo trenutno ne pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o novom zaduženju.
Zora Vidović (foto: banjaluka.net) -
Zora Vidović (foto: banjaluka.net)

- Nismo u pregovorima sa MMF-om. Aranžman za budžet radimo sa domaćim bankama u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske - rekla je Vidovićeva za "Glas Srpske".

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel rekao je da nije izvjesno da će nove tranše biti doznačene u okviru proširenog aranžmana koji se ne sprovodi od juna 2018. godine, a završava se u septembru 2020. godine.

- MMF je spreman da se angažuje u pogledu novog programa pod uslovom da vlade na svim nivoima mogu sprovoditi reforme - poručio je Džuel.

On je dodao da Republika Srpska i Federacija BiH redovno servisiraju obaveze prema MMF-u.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske - SVOT Saša Grabovac kaže da je ranije zaduživanje kod MMF-a, osim povoljnih uslova finansiranja, odslikavalo povjerenje međunarodnih institucija u ekonomsku politiku neke zemlje, a to je ujedno uticalo i na to da strani investitori imaju sigurnost kada je riječ o ulaganju u ekonomiju tih zemalja.

- Međutim, u posljednje vrijeme javne institucije mogu se po povoljnim kamatama zaduživati i na domaćem finansijskom tržištu. To se vidi i po padu cijene po kojoj se Vlada Srpske zaduživala u proteklim godinama. Više nije izražen taj aspekt i ta dobra strana aranžmana sa MMF-om. Osim toga, i projekcije zaduženja su pravljene bez novih kredita sa MMF-om - rekao je Grabovac.

Prošireni aranžman sa MMF-om vrijedan 1,07 milijardi KM zaključen je u septembru 2016. godine i od tada su isplaćene dvije tranše od 153,78 miliona KM i od 145 miliona KM.