latinica  ћирилица
24/02/2020 |  11:08 ⇒ 25/02/2020 | 11:40 | Autor: SRNA

Brisel još ne razmatra restrikcije putovanja

Evropska komisija saopštila je danas da EU još ne razmatra suspenziju putovanja unutar šengenske zone povodom epidemije virusa korona u Italiji, ali da priprema planove za rješavanje krize.
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs) -
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs)

Četiri osobe su preminule u Italiji, a oko 150 novih slučajeva zaraze prijavljeno je od kraja prošle sedmice, zbog čega je ta zemlja najugroženija izvan Azije.

- Za sada nećemo suspendovati Šengen, ali radimo na raznim planovima - rekao je evropski komesar za krizne situacije Јanez Lenarčič.

Austrija je kasno sinoć na četiri časa suspendovala željeznički saobraćaj preko Alpa ka Italiji, nakon čega je on obnovljen pošto su rezultati ispitivanja na četiri putnika bili negativni na prisustvo virusa.

Evropski komesar za zdravstvo Stela Kirjakides rekla je da zabrane putovanja u šengenskoj zoni treba da budu proporcionalne i u koordinaciji između članica EU.

Ona je naglasila da zbrane putovanja treba da budu zasnovane i na naučnim dokazima.

Prema njenim riječima, Svjetska zdravstvena organizacija za sada ne savjetuje uvođenje zabrana putovanja ili trgovine i dodala da će misija SZO sutra otići u Italiju da bi procijenila situaciju.