latinica  ћирилица
24/02/2020 |  11:13 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

U petak u Beogradu prijem povodom Dana Srpske

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizovaće u petak, 28. februara, u Beogradu tradicionalni prijem povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i obilježiti 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je Srni da očekuje da se u Starom dvoru u Beogradu u petak okupe najviši zvaničnici Srpske i Srbije.

- Kao i do sad tradicionalno, osim mene kao domaćina skupa, prisutnim će se obratiti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao domaćin Republike Srpske predsjednica Željka Cvijanović, a imaćemo i kratki program Banjalučke filharmonije - rekao je Cicović.

On je izrazio uvjerenje da će ovogodišnji prijem dati doprinos očuvanju Republike Srpske i 9. januara, Dana Republike Srpske.

- A 28. februar za nas će uvijek biti datum kojim ćemo podsjećati najširu javnost da je najvažnije da poštujemo ono što je osnovni dokument svake države, a to je Ustav - rekao je Cicović.

On je naveo da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji kao domaćin prijema svake godine iznova želi da pokaže, prije svega da je Republika Srpska opredijeljena za izgradnju mira i prosperiteta u regionu.

- Želimo da pokažemo da je Republika Srpska opredijeljena za dosljednu primjenu onoga što se zove Aneks četiri dejtonskog Ustava, a na taj način će sigurno biti i ono za šta se mi zalažemo – obezbijeđeni mir, politička stabilnost, stabilnost u regionu - rekao je Cicović.

On je podsjetio da Predstavništvo za prijem svake godine pripremi neko izdanje, kojim želi da rasvijetli ono što je politički aktuelno.

- Ove godine pripremili smo autorski tekst uz Aneks četiri dejtonskog Ustava, gdje je napravljena hronologija svega što se dešavalo i što se dešava u BiH i što nas dovodi u situaciju da razmišljamo o nespokoju i o nečem što nije svijetla budućnost u BiH - rekao je Cicović.

Prijem povodom Dana Republike Srpske najavljen je za petak u 18.00 časova.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.