X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:19 ⇒ 25/02/2020 | 11:39 | Izvor: RTS

Nadzor nad svim povratnicima iz Italije

Spremni smo za najcrnji scenario u slučaju širenja virusa korona, ali nadam se da do njega neće doći, kaže rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, Goran Stevanović.
Infektivna klinika u Beogradu (Foto: V. Živojinović / RAS Srbija) -
Infektivna klinika u Beogradu (Foto: V. Živojinović / RAS Srbija)

Do sada je testirano devet sumnjivih slučajeva sa Klinike i svi su bili negativni, navedeno je iz Klinike.

Prisustvo virusa korona potvrđeno je u devet evropskih zemalja. Najkritičnije je u Italiji, ali je crveni alarm upozorenja upaljen i u Hrvatskoj, Crnoj Gori. U Srbiji do sada nije zabilježen nijedan slučaj oboljevanja od novog virusa.

Stevanović je rekao da je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru "Dajmond princes" u dobrom opštem stanju. Dodao je da oni nisu u izolaciji, već su u privremenom karantinu pod pojačanim nadzorom.

- Oni su pod pojačanim nadzorom jer su bili u zatvorenoj sredini, gdje je cirkulacija virusa vrlo intenzivna i to se odnosi na sve respiratorno prenosive viruse; kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sistem cirkulacije vazduha, kao što su veliki brodovi, avioni, zgrade sa centralizovanom klimatizacijom, koje ne posjeduju antivirusne filtere - rekao je Stevanović.

Slični uslovi su i u velikim tržnim centrima – zato sve zemlje gdje ima transmisije virusa zatvaraju takve ustanove.

Institut Torlak je nacionalna referentna laboratorija koja radi testove na virus korona za potrebe cijele države.

- Devet sumnjivih slučajeva sa Klinike za infektivne i tropske bolesti je do sada testirano i svi su bili negativni. Mi posjedujemo i neke skrining testove šire palete detekcije, ali se u principu uvijek koriste testovi Torlaka za odbacivanje sumnje na virus korona - rekao je Stevanović.

Istakao je da se karantinska mjera izriče u trajanju od 14 dana, jer je to, kako kaže, najduži mogući inkubacioni period.

Na konstataciju da je novi virus praktično pred vratima, Stevanović kaže da je, kao i svi respiratorni virus, svima pred vratima.

- Nama se zaista približio, imamo sumnjive slučajeve u neposrednoj okolini. Više zabrinjavaju slučajevi koji nisu od direktnih povratnika iz ugroženih regiona, kao što je u Italiji, koja je proglašena ugroženim područjem - rekao je Stevanović.

Sektor za inspekcijski nadzor i epidemiološke službe uvele su mjere nadzora nad svim državljanima Srbije, povratnicima i iz Italije.

- U ovom trenutku moramo svi da se ponašamo odgovorno, ako je moguće izbjegavati odlazak u ugrožena područja gdje se pojavljuje transmisija ovog virusa, a svi koji se vraćaju iz tih područja treba da postupaju po uputstvima sanitarnih inspektora na granicama i nadležnih epidemiologa - poručio je doktor.

To je, dodaje, i glavna mjera prevencije – poštovati mjere koje oni odrede, da se prema stepenu rizika stave pod različite vrste nadzora: od praćenja stanja u kućnim uslovima, preko kućne izolacije, pa do karantinske mjere kod osoba koje su bile u uslovima koji su visoko suspektni za transmisiju virusa.

Svaka država se, ističe Stevanović, priprema za scenarije poput onog u Italiji.

- Mi više decenija prorađujemo takav scenario, ali se nadamo da se nikada neće desiti. Postoji sistem aktivacije kompletnog zdravstvenog sistema, čak se mogu i aktivirati ostali dijelovi društva i državnog sistema u zavisnosti od potrebe. Scenarije imamo, primjenjivali smo slične mjere i spremni smo za najcrnji scenario, ali nadam se da do njega neće doći - zaključio je rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.