latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:52 ⇒ 18:18 | Autor: SRNA

Tegeltija u Londonu: Opredijeljeni za predan rad na evropskim integracijama (FOTO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas u Londonu na Investicionoj konferenciji o Balkanu da je novi saziv Savjeta ministara opredijeljen za predan rad na evropskim integracijama i reformskim procesima usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika.
Konferencija u Londonu - Foto: RTRS
Konferencija u LondonuFoto: RTRS

Nakon zvaničnog otvaranja skupa i pozdravnih riječi predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Sume Čakrabatija, te Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske koja predsjedava EU, održana je sjednica na kojoj su učestvovali predsjedavajući Savjeta ministara, te premijeri i ministri zemalja Balkana.

Tegeltija se na marginama konferencije, organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj, sastao sa Čakrabatijem sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te regionalnim projektima i inicijativama, saopšeno je iz Savjeta ministara.

 

Foto: RTRS

Ovom prilikom, Tegeltija je istakao da je novi saziv Savjeta ministara u potpunosti opredijeljen da, u skladu sa nadležnostima, zajedno sa vladama entiteta nastavi predano da radi na evropskim integracijama i reformskim procesima usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika, privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave, te privlačenje domaćih i stranih investicija sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Na sastanku je razgovarano i o investicionim planovima za naredni period, sa posebnim fokusom na intenziviranje saradnje u pružanju podrške inicijativi za ojačavanje investicione klime u BiH.

Foto: RTRS

Obraćajući se učesnicima konferencije, Tegeltija je istakao da je BiH prošle godine povukla najveći iznos sredstava EBRD-a i izrazio nadu da će tako biti i u narednom vremenskom periodu.

Predsjedavajući Savjeta ministara je regionalne projekte svrstao u tri grupe, od kojih je prva infrastrukturno povezivanje.

- Činjenica da svi žurimo da napravimo puteve prema Zapadu, dok je na drugom mjestu putna infrastruktura i međusobna komunikacija između nas /na Balkanu/ - rekao je Tegeltija.

Foto: RTRS

Tegeltija je kao bitne naveo i projekte energetike i ukazao da iskustva iz saradnje u zajedničkim energetskim projektima nisu iskorištena.

Prema njegovim riječima, treća grupa su projekti koji bi se odnosili na zaštitu ljudi od elementarnih nepogoda.

Foto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara razgovarao je na marginama Investicione konferencije EBRD-a sa parlamentarnoi državnim podsekretarom Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Vendi Morton.