latinica  ћирилица
24/02/2020 |  13:25 | Autor: SRNA

Brnabić: Bolje iskoristiti potencijale Balkana

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da Balkan ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje iskoristiti.
Tegeltija na konferenciji - Foto: RTRS
Tegeltija na konferencijiFoto: RTRS

Brnabićeva je na Investicionoj konferenciji o Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, istakla da su za Srbiju prioritetni projekti inicijativa "mini Šengen" i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Ona je napomenula da se inicijativa "mini Šengen" odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode - kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi u oblasti Balkana, prenosi Tanjug.

Brnabićeva je rekla da Srbija na tome već radi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i izrazila nadu da će se i ostale zemlje regiona pridružiti toj inicijativi.

Ona je podsjetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10 i da je moguće da se kroz Srbiju auto-putevima ode u Mađarsku, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

Prema njenim riječima, nastavlja se izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, a započeta je izgradnja auto-puta od Beograda ka Sarajevu.

- Planiramo da ćemo do kraja godine početi izgradnju auto-puta mira Niš- Priština-Tirana-Drač, a EBRD će najvjerovatnije finansirati taj put - rekla Brnabićeva.

Skup je otvorio direktor EBRD-a Suma Čakrabarti, ističući da je ova finansijska institucija do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara.

- Cijeli svijet želi da ovaj region uspije - rekao je Čakrabarti, uz ocjenu da je skup u Londonu istorijski samit.

Uz predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, na skupu učestvuju premijeri Albanije i Crne Gore Edi Rama i Duško Marković, kao i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti.