latinica  ћирилица
24/02/2020 |  17:31 ⇒ 25/02/2020 | 11:36 | Autor: SRNA

Šeranić: Povećan nivo opreza

U Republici Srpskoj nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od virusa korona, ali je situacija u Italiji u vezi sa širenjem ovog virusa uticala na podizanje nivoa odgovornosti i pojačanje mjera predostrožnosti, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Banjaluka - Alen Šeranić - Foto: SRNA
Banjaluka - Alen ŠeranićFoto: SRNA

On je naglasio da je Evropski centar za kontrolu bolesti od vikenda povećao nivo rizika, koji je do petka, 21. februara, bio nizak do srednji, a sada je srednji do visok.

- Sada u Evropi imamo autohtono prenošenje, sa čovjeka na čovjeka, u većem obimu nego do sada. Zbog toga smo danas donijeli i naredbu po pitanju suzbijanja virusa korona, što se, prije svega, odnosi na kapacitet i angažman zdravstvenih ustanova, te jedinica lokalne samouprave - naveo je Šeranić.

On je istakao da se nastavlja sprovođenje svih mjera fokusiranih na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva, a danas je na sastanku Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi sa pojavom novog virusa korona donesen niz zaključaka o daljim aktivnostima u vezi sa nadzorom.

Šeranić je napomenuo da svi građani koji se vraćaju iz Italije, prije svega iz pokrajina Lombardija i Veneto, najviše zahvaćenih virusom, treba da se jave ljekaru porodične medicine, te da naredne dane provedu u kući i prate zdravstveno stanje.

On je rekao da ukoliko se kod ovih lica pojave kašalj, kihanje, temperatura i drugi simptomi karakteristični za virusna oboljenja, to podrazumijeva hitno javljanje u zdravstvenu ustanovu.

Šeranić je naglasio da je pažnju potrebno obratiti i na studente iz Republike Srpske koji studiraju u Italiji, prevashodno u Lombardiji i Venetu, a koji će se vratiti kući, jer su fakulteti zatvoreni.

- Skrećem pažnju porodicama tih studeneta da prate njihovo zdravstveno stanje, te da se, ukoliko bude simptoma koji ukazuju na moguću pojavu respiratornog virusa, jave nadležnom ljekaru - rekao je Šeranić.

On je dodao da je razgovarano i sa predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca, s obzirom na to da je Italija najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

- Važno je da i sa privrednog aspekta sa kolegama iz privrednih grana komuniciramo i damo im uputstvo kako da se ponašaju i kome mogu da se obrate - rekao je Šeranić.

Navodeći da je riječ o respiratornom virusu, Šeranić je istakao da su mjere prevencije stalno provjetravanje prostorija i pranje ruku, te dodao da se nošenje zdravstvenih maski preporučuje onima koji osjećaju određene siptome, kao i za osobe koje njeguju oboljelog.

Članovi Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi sa pojavom novog virusa korona održali su danas sastanak, u prostorijama Republičke uprave za inspekcijske poslove, na kojem su Šeranića upoznali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u svijetu i do sada sprovedenim mjerama iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog virusa korona u Republici Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.