latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:42 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Kako smanjiti zagađenost vazduha u BiH?

Zagađenost vazduha u BiH je ogroman problem, zbog čega je potrebno pokrenuti dugoročne promjene, istaknuto je u amabasadi Švedske koja je bila domaćin sastanka o mjerama smanjenja zagađenja vazduha.

Da je zagađenost vazduha u BiH zabrinjavajući problem, u čije rješavanje trebaju svi da se uključe, govore porazni podaci.

- Svake godine u BiH dođe do 3.300 preuranjenih smrti prouzrokovanih zagađenjem vazduha. To je veliki i strašan problem i zato je potrebno da pokrenemo promjene, kratkoročne, dugoročne - izjavila je ambasador Švedske u BiH Јohana Stromkvist.

Neophodni su akcioni planovi, a mjere će biti preduzimane sa entitetskim ministarstvima, ambasadom Švedske koja je samo prošle godine u zaštitu životne sredine donirala osam miliona evra, te ostalim institucijama.

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će imati koordinirajuću ulogu. Moram da kažem da sam od saradnika zahtjevao da se prilikom programiranja sredstava IPA 3 posebno obrati pažnja na zaštitu životne sredine i s tog aspekta ćemo koordinisati sve ostale politike koje budu manifestovane kroz akte nadležnih entitetskih ministarstva, vlada i entitetskih skupština - izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Iz Srpske podsjećaju da je Švedska pokrenula projekat kako bi u legislativu bilo ugrađeno sve što treba mijenjati, radi poboljšanja kvaliteta vazduha.

- Provodi se niz mjera, znači od monitoringa i instalisanja određenih hidrometeoroloških stanica i stanica za mjerenje kvaliteta vazduha upravo kod ovih visokorizičnih postrojenja, industrijskih postrojenja širom BiH i našem okruženju - izjavila je ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić.

Činjenica je da su energetska postrojenja u BiH stara i da se neka od njih prilagođavaju ekološkim standardima, kaže Golićeva, ističući da se priprema Strategija životne sredine, koja se odnosi i na kvalitet vazduha i energiju. U rješavanje problema moraju se uključiti svi.

- Moram napomenuti da su to politike koje su intersektorske, da se tu mora voditi računa o transportu, ali isto tako da i građani recimo sami mogu doprinijeti toj politici, zavisno od onoga što se loži - izjavila je ministarka životne sredine i turizma FBiH Edita Đapo.

Istaknuto je i pitanje Trgovske gore. Ministarka Srebrenka Golić ističe da se povlače diplomatski potezi i intenzivno pregovorara s vlastima Hrvatske. Nada se da će odustati od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, ali i da tek predstoji pravna borba, za koju se priprema ekspertski tim.