latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:46 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

SDS i PDP o zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike

Delegacije SDS i PDP održale su u Banjaluci prvi u nizu sastanaka, na kojima bi trebalo da bude dogovoren zajednički nastup na lokalnim izborima. Cilj je da opozicija ima zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike u većini lokalnih zajednica. Ipak, imena kandidata u najvećim gradovima Srpske, Banjaluci i Bijeljini, ni nakon današnjeg sastanka nisu usaglašena.

Da će dugogodišnji gradonačelnik Bijeljine, SDS-ov Mićo Mićić, pokušati da osvoji još jedan mandat, prilično je izvjesno, ali i dalje je nepoznato uz čiju podršku. Na SNSD-ovu, sudeći prema najavi predsjednika ove stranke Milorada Dodika moći će da računa. Za finalizaciju pregovora o zajedničkom djelovanju sa Mićićem zadužen je premijer Radovan Višković, a želja za saradnjom je, sudeći po Dodikovim riječima, obostrana.

- Prijedlog tog sporazuma smo dobili od strane gospodina Mićića i njegovih ljudi i smatramo da se treba obaviti razgovor o nekim detaljima, kako bi se oni samo pojasnili i kako bi se napravio neki finalni dokument u tom pogledu - poručio je Dodik.

Međutim, u SDS-u ne gledaju blagonaklono na Mićićeve razgovore sa SNSD-om. Predsjednik partije Mirko Šarović kategoričan je da sa SNSD-om ne može biti kompromisa i zajedničkog kandidata. Sličnog stava su i u PDP-u.

- Može biti samo kandidat SDS, ne i jednih i drugih - rekao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

- Isto tako je važno da raščistimo, kao što je rekao Šarović, da znamo ko je i nogama i glavom, ne samo u SDS-u, nego i u PDP-u i na ovoj strani Republike Srpske - izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Јoš nema definitivne potvrde ni o imenu zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. I dok Borenović ponavlja da je gradski odbor PDP-a još davno kandidovao Draška Stanivukovića, Šarović je izbjegao da direktno odgovori na pitanje da li će Stanivuković moći da računa i na podršku SDS-a.

- Podržaćemo kandidata koji ima najviše šansi da pobijedi. Mislim da je to odgovor na vaše pitanje - rekao je Šarović.

Јedino na što je danas nedvosmisleno odgovoreno je da Mladen Ivanić neće biti kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke. Dvije stranke narednih sedmica i zvanično bi trebalo da potpišu koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima.

Komentarišući pisanja pojedinih medija da je donedavni funcioner DNS Milan Radović blizu prelaska u SDS, Šarović je rekao da bi bio zadovoljan ako se to desi, jer bi to, kaže, bilo dobro i za SDS i za cjelokupnu opoziciju.