latinica  ћирилица
25/02/2020 |  09:45 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Stav da se odgodi posjeta Đukanovića je na dobrobit naroda u Srpskoj, BiH i Crnoj Gori

Zvanična posjeta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića BiH u ovom trenutku sigurno ništa dobro neće donijeti ni Crnoj Gori, ni BiH imajući u vidu dešavanja u toj susjednoj zemlji, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Stav srpskog člana Predsjedništva BiH da zvanična posjeta predsjednika Crne Gore bude odgođena za neko vrijeme ni u kom slučaju ne može donijeti štetu odnosima BiH i Crne Gore, već je samo stvar razuma i realnog sagledavanja situacije na terenu - istakli su u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje Srne da prokomentarišu izjavu ambasadora Crne Gore u BiH Obrada Miše Stanišića da je, kako je rekao, osporavanje Dodika da Đukanović kao "dokazani i provjereni prijatelj BiH" dođe u bilateralnu posjetu, bacilo sjenku na prijateljske dobrosusjedske odnose, u kabinetu su naglasili da im nije jasno čemu ta izjava jednog diplomate i upitali zašto bi stav koji je samo rezultat razuma uticao na te odnose.

- Crna Gora i BiH nastavljaju dobrosusjedsku saradnju, posjeta je bilo i biće, ali ono što je sigurno da ovo nije momenat za bilateralnu posjetu. Srpski član Predsjedništva BiH je odmah nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva pozvao predsjednika Đukanovića u posjetu BiH koja do sada nije realizovana. S toga pitamo zašto je posjeta neophodna baš u ovom trenutku kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici doživaljavaju progon u Crnoj Gori - naveli su u kabinetu srpskog člana Predsjedništva.

Sasvim je logično i moralno, istakli su u kabinetu, da zvanični predstavnik srpskog naroda u BiH, Republika Srpska i srpski narod saosjećaju sa svojim narodom u Crnoj Gori i ne bi bilo korektno da istovremeno u Sarajevu dočekuje Đukanovića.

- Ovim putem podsjećamo ambasadora Crne Gore da su u posljednje vrijeme iz zvanične Podgorice često stizale izjave o navodnom miješanju zvaničnika srpskog naroda u unutrašnje stvari u toj zemlji. Srpski član Predsjedništva BiH i institucije Republike Srpske nikada se nisu miješale u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, ali su uvijek podržavale SPC i srpski narod ma gdje on živio - istakli su u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su poručili da ta podrška nije miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje, za razliku od izjava crnogorskog predsjednika koje se tiču ratnih dešavanja u Srebrenici ili priznanja nezavisnosti Kosova.

- Ta politika je otvoreno usmjerena protiv Srba, Republike Srpske i Srbije i nikada nijedan srpski zvaničnik nije rekao da te izjave mogu ugroziti dobrosusjedske odnose. S toga poručujemo ambasadoru Crne Gore, a i liderima opozicije u Republici Srpskoj koji kritikuju stav srpskog člana Predsjedništva da posjeta Đukanovića bude odgođena da prije istupa u javnosti sagledaju situaciji i realnost na terenu - naglasili su u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su poručili da je stav srpskog člana Predsjedništva samo rezultat razumne politike na dobrobit naroda i u Republici Srpskoj, i u BiH i u Crnoj Gori.