latinica  ћирилица
25/02/2020 |  14:25 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Svi koji su boravili u Italiji, Kini, Јužnoj Koreji i Iranu da se jave domovima zdravlja

Zbog povećanog broja zaraženih virusom korona u Italiji, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje osobama koje su u poslednjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji sjeverne Italije, ali i Kine, Јužne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti o daljem postupanju.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske -
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

U slučaju pojave respiratornih simptoma, povišene tjelesne temperature, kašlja i otežanog disanja potrebno je odmah telefonom obavijestiti nadležni dom zdravlja radi davanja daljih mjera prevencije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Italiji, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje da se odgode sve ekskurzije učenika i organizovana putovanja u ovu zemlju do smirivanja epidemiološke situacije.

Ujedno, podsjećamo građane da je potrebno da se pridržavaju preventivnih mjera kao što su često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju. Osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama koje će nakon upotrebe baciti.

Osobe bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne trebaju nositi medicinsku masku. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu maski za ljude koji imaju simptome kovid-19 i za one koji brinu za osobe koje imaju simptome, poput kašlja i groznice. Ljudi bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne trebaju nositi medicinsku masku.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju i u skladu sa tim će predlagati potrebne preporuke.

Povezane vijesti:

Naloženo odgađanje svih đačkih ekskurzija van BiH