X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
25/02/2020 |  18:24 ⇒ 18:24 | Izvor: SRNA

Sarajevo: Hospitalizovani Kinezi nemaju virus korona

Nalazi tri kineska državljana hospitalizovana u Kliničkom centar Univerziteta u Sarajevu, koji su testirani na virus korona, su negativni, prenose federalni mediji.
Virus korona (foto:REUTERS/CHINA DAILY) -
Virus korona (foto:REUTERS/CHINA DAILY)

Nalazi su negativni, te bi kineski državljani koji su danas testirani trebalo uskoro da budu pušteni na kućno liječenje.

Generalni direktor Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović izjavila je da su u Kliniku dovezena tri kineska turista.

- Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primijetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Nije istina da su sa visokom temperaturom. Došli su sa simptomima prehlade, jedan sa simptomima gripa. Testirali smo ih i oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa. Nema nikakve dramatične slike - rekla je Izetbegovićeva danas na konferenciji za novinare.

Član Kriznog štaba i šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Baljić izjavio je da je neminovno da će se virus korona pojaviti u BiH, ali da nema razloga za paniku.

- Više nije pitanje hoće li virus korona doći ili ne u BiH, jer hoće, ali spremni smo za to - rekao je Baljić na konferenciji za novinare.

Baljić je dodao da za virus korona trenutno nema terapije i da su u eksperimentalnoj fazi lijekovi koji eventualno djeluju.