latinica  ћирилица
26/02/2020 |  07:39 ⇒ 07:43 | Autor: SRNA

Na današnji dan Srbija u Hagu oslobođena optužbi za genocid

Međunarodni sud pravde u Hagu je 26. februara 2007. godine utvrdio da Srbija nije počinila genocid u BiH, da nije učestvovala ni u kakvoj zavjeri, niti bila saučesnik zločina.
Međunarodni sud pravde u Hagu - Foto: RTS
Međunarodni sud pravde u HaguFoto: RTS

Nije dokazano da je vojska SRЈ učestvovala u genocidu, niti da su politički organi SRЈ planirali, pripremali ili sproveli genocid u Srebrenici, objasnila je tadašnji predsjednik suda Rozalin Higins.

Petnaestočlano vijeće je sa 13 glasova za i dva protiv oborilo i zahtjev pravnog tima iz Sarajeva sa Sakibom Softićem na čelu - za cjelokupnom odštetom koja je predstavljena u milijardama evra. Ovaj zahtjev je odbijen kao neosnovan.

Međunarodni sud pravde u Hagu je presudio da "nije postojala ni genocidna namjera tokom rata u BiH".

Sud je ocijenio da nema dovoljno dokaza da je genocid počinjen u cijeloj BiH, izuzev na, kako je navedno, "ograničenom području Srebrenice".

Ta formulacija do danas izaziva kontroverze među pravnicima i analitičarima, pošto mnogi procjenjuju da tu nema elemenata za genocid, već za zločin.

General-major Luis Makenzi, koji je bio na čelu mirotvornih UN jedinica u Sarajevu između 1992. i 1993, kritikovao je definiciju događaja kao "genocid", rekavši da onaj ko želi da izvrši genocid, ne spašava žene jer su one ključni elemenat za održanje grupe koja se želi uništiti.

Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" i jedan od najpoznatijih svjetskih lovaca na naciste, istakao je da u Srebrenici nije izvršen genocid, obrazlažući to činjenicama da su srpske snage pustile žene i djecu da odu iz Srebrenice, nisu ih ubili.

- To očito nije genocid. Genocid je pokušaj da se potpuno zbrišu ljudi, a ako želite da potpuno zbrišete jedan narod, ne puštate žene i decu da odu, već ih ubijete. Zapad je iz sopstvenih političkih razloga odlučio da će Srebrenica biti simbol srpskih ratnih zločina. Ali, da bi osnažili taj simbol pretvorili su ga u genocid, što on nije bio - naglasio je Zurof.

Јehuda Bauer, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za Holokaust i genocid, izjavio je da lično ne bi bio na strani onih koji Srebrenicu definišu kao "genocid". "Mislim da bih to definisao kao masovno ubistvo, ratni zločin i zločin protiv čovečnosti", rekao je on.