X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/02/2020 |  08:41 | Izvor: SRNA

Suđenja za zločine terorističke OVK mogla bi da počnu na jesen

Imena pripadnika terorističke OVK kojima će se suditi pored sudom u Hagu neće biti saopštena dok tek podignute optužnice ne potvrdi sudija za prethodni postupak, piše beogradski dnevnik Politika.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Gazeta Alo)

Portparol suda Anđela Grijep navela je u odgovoru za ovaj list, da je zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnica šest mjeseci.

To znači da će imena optuženih biti poznata najkasnije u avgustu, poslije čega će biti zakazana suđenja po potvrđenim optužnicama.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izrazio je očekivanje da bi faza preispitivanja optužnica mogla da bude okončana u tom roku i da bi suđenja mogla da počnu tokom ove godine.

Drecun je ocijenio kako ima mjesta za optimizam da će optužnice biti potvrđene i da će početi procesuiranje.

- Poslednjih mesec dana tužilaštvo je zvalo svedoke samo da bi ih pitalo - da li su i dalje spremni da svedoče. To je ukazivalo na skoro podizanje optužnica. Mnogi su sumnjali da će optužnice biti podignute, ali to se ipak desilo. One još neko vreme neće biti vidljive za javnost, ali je bitno da su napisane - rekao je Drecun.

List navodi da za sada nije poznato da li se optužnice bave i trgovinom ljudskim organima, predmetom najbolnijim za Srbiju.