X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/02/2020 |  08:47 ⇒ 13:59 | Izvor: Agencije

Drugi slučaj virusa korona potvrđen u Hrvatskoj

Drugi slučaj virusa korona potvrđen je u Hrvatskoj.

Ovu informaciju potvrdio je ministar zdravlja Vili Beroš, a riječ je o bratu zaraženog mladića koji je juče imao pozitivan nalaz, pišu hrvatski mediji.

Nalaz njegove djevojke, koja je takođe pregledana, je negativan na virus korona te ona nije zaražena.

Podsjetimo, dvadesetšestogodišnji pacijent koji je u Italiji bio s djevojkom nekoliko dana zabilježen je kao prvi zaraženi i nalazi se u Zagrebu, a tamošnja bolnica je zbog njega otkazala operacije koje nisu hitne.

Takođe, postoji bojazan da zaraza neće stati na jednoj ili dvije osobe. Naime, sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije, koje su nedavno bile u Italiji, zaražene virusom korona, a to je potvrdio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Riječ je o ocu i kćerki i za njih je spreman prihvat u Opštoj bolnici Zabok i Bolnici hrvatskih veterana.

Pored toga, tri osobe se nalaze u izolaciji na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Izolirane osobe nisu bile međusobno povezane.

Granice nisu zatvorene.

Trajekt na redovnoj liniji iz Ankone oko sedam sati uplovio je u splitsku gradsku luku te ga je dočekala posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor.

Koordinator u splitskoj Lučkoj upravi Vjekoslav Grgić kazao je kako će pomorska policija biti opremljena rukavicama i maskama, a dežurni sanitarni inspektor putnike će pitati dolaze li iz sjevernotalijanskih područja, gdje se pojavio virus korona.

Sanitarni inspektor će, ukoliko neko od putnika dolazi iz kriznih italijanskih područja, odlučiti o tome hoće li ga izdvojiti i uputiti epidemiologu.