latinica  ћирилица
26/02/2020 |  09:43 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

NSRS o posredovanju u prometu nepokretnosti

Sinoć započeta rasprava u Parlamentu Srpske o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, danas je okončana. Pred poslanicima je bio i Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti, a redovna sjednica okončana je za danas

14.00 - Nastavak redovne sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.

U NSRS je za 17.00 časova zakazana posebna sjednica na zahtjev srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

13.55 - Osnovni razlog za donošenje novog Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti jeste obezbjeđenje pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, rekla je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.

Obrazlažući Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti u Narodnoj skupštini, Gašićeva je navela da se tim aktom prvi put uređuju uslovi za obavljanje posredovanja, prava i obaveze posrednika i nalogodavaca u prometu nepokretnosti, način obavljanja posredovanja, posrednička naknada, nadzor nad primjenom ovog zakona, kao i novčane kazne i zaštitne mjere za učinjene prekršaje utvrđene ovim aktom.

- Ovim zakonom obezbijediće se da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi, a uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu - rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da se tim zakonom propisuju jasni uslovi koje privredna društva ili preduzetnici moraju da ispunjavaju za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti i definišu oni koje mora da ispunjava fizičko lice koje obavlja poslove agenta.

Ovi aktom obezbjeđuje se viši stepen profesionalnosti i poslovanja u skladu sa dobrim poslovnim običajima, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Tim zakonom se propisuje obaveza privrednih društava i preduzetnika da pribave rješenje o ispunjavanju uslova za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti i upisu u Registar posrednika kako bi dobili aktivnu legitimaciju da se bave poslovima posredovanja, a da se ne utiče na njihove ekonomske slobode, jer se svim privrednim subjektima koji ispunjavaju zakonske uslove obezbjeđuje nesmetano obavljanje djelatnosti bez bilo kakvih dodatnih administrativnih prepreka.

Propisivanjem da status agenta stiče lice koje je položilo stručni ispit, a kojim se potvrđuje osposobljenost za obavljanje poslova posredovanja, predstavlja preduslov povećanja kvaliteta usluge, što će bitno smanjiti broj reklamacija i nezadovoljnih nalogodavaca, uz istovremeno stvaranje dobre osnove za sticanje i razvoj profesionalnog ugleda struke agenta, a samim tim i bolji ekonomski položaj zaposlenih u ovoj djelatnosti, navodi se u obrazloženju tog akta.

U tom dokumentu se dodaje da je jedan od bitnih razloga zbog kojih se u ovoj oblasti javlja niz problema nepostojanje ugovora ili nepotpunost ugovora, nedovoljna školska sprema i obučenost agenata, isplata posredničke provizije na ruke umjesto preko računa, neprijavljen rad agenata, neregistrovanje posrednika ili neadekvatne uslove za obavljanje djelatnosti.

Navodi se i da sve to dovodi fizička i pravna lica u nepovoljan položaj, a država nema podatke o ostvarenim transakcijama po obimu, vrijednosti i teritoriji, čime se ne samo izbjegava plaćanje poreza, već se velike novčane transakcije obavljaju izvan legalnih tokova novca.

Tokom skupštinske rasprave o ovom aktu, koji je razmotren u Narodnoj skupštini, poslanici vlasti i opozicije istakli su da neke stvari i odredbe u zakonu, kojim je potrebno urediti tržište nekretnina, treba precizirati i bolje definisati da ne bi bilo propusta i zloupotreba.

Oni su rekli da će od ovog zakona imati korist i država na planu punjenja budžeta uvođenjem prometa nekretnina u legalne novčane tokove, ali i građani u smislu pravne sigurnosti jer se kupoprodaja nekretnina, između ostalog, neće moći realizovati bez ugovora.

 

13.50 - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraju Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti

13.45 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku kojim se uređuje to pravo, njegova zaštita, kao i pravo na pravično zadovoljenje koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je u završnoj riječi da bi bio srećan da je stanje u pravosuđu idealno.

- Ključno je ovdje pitanje odgovornosti sudija i tužilaca koji neopravdano ne postupaju u utvrđenim rokovima - rekao je Kasipović. On je naglasio da bi o ovom nacrtu zakona trebalo održati stručnu raspravu kako bi se došlo do što kvalitetnijeg zakonskog prijedloga.

Tokom skupštinske rasprave o ovom nacrtu zakona, šef Poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić replicirajući poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću rekao je da vidi da je on počeo da "uvodi red u pravosuđe", ali da mu je za to trebao zaključak SDA kojim se traži smjena predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milana Tegeltije.

Žunić je naveo da je Predstavnički dom parlamenta BiH na zahtjev poslanika SDS-a Dragana Mektića prihvatio da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu zbog čega bi "opozicija trebala da nosi fes".

Replicirajući Žuniću, poslanik PDP-a Igor Crnadak rekao je da će se PDP izjasniti o inicijativi Mektića, te da u ovoj stranci smatraju da je to dobro za Republiku Srpsku i da će se neke stvari u društvu pomjeriti naprijed.

- To je problem SNSD-a koji je u partnerskim i koalicionim odnosima sa SDA. PDP nije briga kako će glasati SDA - rekao je Crnadak.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da je opravdano skratiti rokove u sudskim postupcima.

Petković je ocijenio da bi sudija koji svjesno krši pravila za suđenje u razumnom roku trebao da snosi disciplinsku odgovornost, ali i krivičnu ukoliko se dokaže da ima korupcije.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović smatra da je potrebna reforma pravosuđa jer, kako je rekla, postoji sprega pravosuđa, policije i tužilaštva.

- Ove institucije su nedodirljive jer rade pod izgovorom da je sve transparentno - rekla je Vidovićeva.

 

12.20 - Poslanik SNSD-a u NSRS Dušica Šolaja smatra da privreda Republike Srpske najviše trpi štetu zbog sporosti sudskih postupaka.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Šolaja je upitala da li će biti potreban veći broj sudija u pravosudnom sistemu Republike Srpske kako bi bio riješen veliki broj zaostalih predmeta u sudovima Republike Srpske.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da donošenje ovog zakona neće ubrzati rad pravosuđa u rješavanju sudskih predmeta u razumnom roku.

- Nema napretka u ovoj oblasti bez generalne reforme pravosuđa i VSTS-a BiH i uvođenja VSTS-a Republike Srpske koji bi bio dio VSTS-a BiH - istakao je Glamočak.

11.15 - Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić smatra da je u Srpskoj potrebno donijeti zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku jer je to inicirano i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

- Mislim da rokovi nisu garancija dobre pravde, ali se neki razuman rok mora postaviti u ovom zakonskom rješenju - istakla je Romićeva.

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra da treba zakonski raditi na poboljšanju rada na sudskim predmetima maksimalnim skraćivanjem rokova za suđenje.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić rekao je tokom rasprave da je neprihvatljivo da se, kako je naveo, vrše revizije invalidnina preminulih ratnih vojnih invalida, kako njihove porodice ne bi mogle ostvariti pravo na porodičnu invalidninu.

---------------------------

Rasprava o ovom nacrtu zakona započeta je sinoć.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da pravo na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ima svaka stranka u sudskom postupku koja smatra da sud nije u razumnom roku odlučio o njenom pravu ili obavezi, sumnji ili optužbi za krivično djelo, a pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuju se u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Nacrtom zakona propisana je mogućnost objavljivanja presude na internet stranici suda, kojom je utvrđeno da je neopravdano odugovlačen postupak i odlučivanje, što čini ove postupke transparentnijim, omogućava pravično zadovoljenje stranke, te povećava povjerenje građana u pravičnu sudsku zaštitu, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti.