latinica  ћирилица
26/02/2020 |  09:56 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Kasagić: Republika Srpska je stvorena u Sarajevu

Poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Rajko Kasagić rekao je Srni da je usvajanje Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. godine bio ključ za postavljanje temelja Srpske.
Rajko Kasagić - Foto: Wikipedia
Rajko KasagićFoto: Wikipedia

Kasagić je podsjetio da je povod za donošenje ovog pravnog akta bio neustavni referendum bošnjačko-hrvatske strane u BiH.

- Taj referendum raspisan je mimo Ustava tadašnje Јugoslavije jer je referendum o izdvajanju republika iz Јugoslavije mogla raspisati samo Skupština tadašnje zajedničke države - istakao je Kasagić.

Međutim, naveo je on, bošnjačko-hrvatska strana nije se držala odredaba Ustava BiH o zaštiti nacionalnih interesa naroda i rezultat toga je stvaranje Republike Srpske, odnosno donošenje Ustava.

Prema Kasagićevim riječima, Republika Srpska je stvorena u Sarajevu.

- Naziv Demokratska Republika Srpska dobili smo od bivšeg komandanta sektora Sarajevo u okviru Unprofora, kanadskog generala Luisa Mekenzija. Kao član komisije za utvrđivanje naziva Republike Srpske to sam proslijedio Narodnoj skupštini Srpske, koja je zasijedala u Banjaluci - rekao je Kasagić.

On je naveo da je parlament izbacio riječ demokratska i ostalo je Republika Srpska.

- Na sjednici parlamenta u Banjaluci je konačno zaokružen naziv Republika Srpska i kompletna struktura Ustava Srpske - istakao je Kasagić.

On smatra da Ustav Srpske ne treba mijenjati, jer iza njega stoje Rusija i SAD i svi potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim riječima, problem u BiH nije njena struktura, jer takvih primjera ima desetak u svijetu, već nesaradnja političara i pokušaj da se revidira procenat koji pripada Srpskoj tako što se sada prisvaja dio teritorije koji je bio na državnom nivou u vrijeme bivše Јugoslavije, odnosno poljoprivredna dobra.

- Ako se to prisvaja, onda se moraju prisvajati i jugoslovenska načela i moramo se vraćati u Јugoslaviju - rekao je Kasagić.

On je dodao da je rat mnogo toga promijenio, postoje dva entiteta i granica između njih, ali saradnja mora da bude na visokom nivou.

U petak, 28. februara, navršava 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. godine pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.