latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:04 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

Ujić: Јača migrantski talas, ova godina još izazovnija

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je da se potvrđuju procjene da će s proljećem i toplijim danima ojačati migrantski talas i da će ova godina za BiH biti sigurno izazovnija nego prethodne dvije.
Slobodan Ujić - Foto: SRNA
Slobodan UjićFoto: SRNA

Prema njegovim riječima, najnoviji podaci pokazuju da dnevno u BiH stigne oko 120 ilegalnih migranata, a tokom proteklih godina u ovom periodu bilo ih je svega 25.

- U Srbiji ni prošle ni pretprošle godine nije bilo ovoliko migranata. Sada ih je između 7.500 i 8.000, a najviše zabrinjavaju podaci da u Grčkoj ima više od 100.000 ilegalnih izbjeglica koje se već spremaju da krenu. Sigurno je da će dio njih krenuti kopnenim putem - izjavio je Ujić za Glas Srpske.

On je dodao da postoje dvije trase kretanja i obje idu preko BiH.

- Јedna vodi iz Srbije, a druga iz Crne Gore. Ruta iz Srbije aktivirana je prošle sedmice i imamo povećanje broja ilegalnih ulazaka. Sigurno je da će ova godina biti izazovnija od prethodne dvije - rekao je Ujić.

Navodeći da je Hrvatska pojačala nadzor granice na dijelu graničnog prelaza Izačić koji je dijeli od BiH, Ujić je istakao da je ona članica EU, te da će sigurno preduzimati sve jače mjere s ciljem sprečavanja ulaska ilegalnih migranata na teritoriju EU.