X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:16 ⇒ 10:18 | Izvor: TANЈUG

Prije 16 godina u avionskoj nesreći poginuo Boris Trajkovski

U Sjevernoj Makedoniji danas se obilježava 16 godina od avionske nesreće u kojoj su poginuli tadašnji predsjednik te zemlje Boris Trajkovski i članovi delegacije – savjetnici njegovog kabineta, obezbjeđenje i posada.
Boris Trajkovski -
Boris Trajkovski

Iz makedonske vlade navode da će ministar dijaspore Edmong Ademi predvoditi vladinu delegaciju na obilježavanju godišnjice smrti Trajkovskog u Mostaru, kod Rotimlja, gdje se dogodila avionska nesreća.

U vladinoj delegaciji će biti i ministar zadužen za strane investicije Elvin Hasan, kao i zamjenik ministra kulture Vladimir Lazovski.

Na obilježavanju godišnjice na mjestu nesreće najavljeno je prisustvo i predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine i grada Mostara.

Ministar za informatičko društvo i administraciju Damjan Mančevski, zajedno sa ministrima obrazovanja i poljoprivrede Arberom Ademijem i Trajanom Dimkovskim, položiće cvijeće na grobu Trajkovskog, na gradskom groblju u Skoplju.

Na spomeniku predsjednika Borisa Trajkovskog u njegovom rodnom mjestu Strumica cvijeće će položiti vladina delegacija u sastavu ministra transporta i veza Gorana Sugareskog, zamjenika ministra obrazovanja Elizabete Naumovske, kao i državnog sekretara iz Ministarstva lokalne samouprave Kirila Partalova.

Avion makedonske Vlade u kome su se nalazili Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanova, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje.

Makedonska delegacija putovala je u Mostar na međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su avionsku nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi.