latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:33 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

PD PS BiH o VSTS i više zakona iz starog mandata

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu više zakonskih prijedloga koje je u parlamentarnu proceduru uputio prethodni saziv Savjeta ministara, počela je u Sarajevu.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Na početak dnevnog reda, odmah iza komentara poslanika na odgovore dobijene na postavljena pitanja, Kolegijum Predstavničkog doma juče je uvrstio zahtjev poslanika SDS-a Dragana Mektića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

Poslanici bi u drugom čitanju trebalo da razmotre i da se izjasne o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, koji je Savjet ministara utvrdio još 2017. godine, a čiji je cilj jačanje uloge institucije ombudsmana u promociji ljudskih prava, stvaranja uslova za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga sa nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom, te unapređenja finansijske nezavisnosti.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju i nepravilnosti u radu, uključujući nesprovođenje finansijskih propisa.

Inspekcijski nadzor će vršiti budžetski inspektorat u okviru Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, a predložena rješenja predviđaju novčane kazne za rukovodioce institucije BiH.

Uspostavljanjem ovog inspektorata BiH bi realizovala obaveze proistekle iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Među zakonskim prijedlozima u drugom čitanju su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, kojim se usklađuje radnopravni status službenika Sudske policije BiH sa ostalim policijskim službenicima.

USKORO REKONSTRUKCIЈA PUTA FOČA-ŠĆEPAN POLjE

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović  rekao je da je zadovoljan odgovorom na postavljeno pitanje ministru komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinu Mitroviću u kojem objašanjava da će radovi na rekonstrukciji putnog pravca Foča-Šćepan Polje početi uskoro.

- Zadovoljan sam i brzinom i sadržajem odgovora. Ministar Mitrović me uvjerio da će radovi na ovom putnom pravcu, koji je u katastrofalnom stanju, početi u drugoj polovini ove ili početkom naredne godine - pojasnio je Magazinović.

On je rekao da je obaviješten da je spremna većina propratne dokumentacije.

Magazinović je tražio od Predstavničkog doma da situaciju isprati, te da za šest mjeseci predoči izvještaj o radovima.

HITNA PROCEDURA ZA PRIЈEDLOG ZAKONA O PRESTANKU MANDATA VSTS-a

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zahtjev poslanika SDS-a Dragana Mektića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.

Za taj prijedlog glasala su 23 poslanika, protiv je bilo 14, a jedan poslanik bio je uzdržan.

Obrazlažući zahtjev za razmatranje po hitnom postupku predloženog zakona, Mektić je ocijenio da je neophodno što prije reformisati VSTS i pravosudni sistem, navodeći da je opšta percepcija javnosti BiH nepovjerenje u pravosudni sistem, pravnu državu i vladavinu zakona, a za šta je ova institucija ključna.

- VSTS je najodgovornija institucija u trećem stubu vlasti, odnosno u pravosuđu - rekao je Mektić i dodao da brojne afere u pravosudnom sistemu nanose ogromnu štetu BiH.

Mektić je naveo da je u brojnim izvještajima Evropske komisije o napretku na putu ka EU BiH u dijelu o vladavini prava dobijala negativne ocjene.

- Mislim da nemamo vremena za čekanje, vidimo da tu nema nikakvih pokušaja da se ovo stanje promijeni, da se bilo šta poboljša i stalno idemo iz afere u aferu - rekao je Mektić, ocjenjujući da je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija pod direktnim političkim uticajem.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać podsjetila je da je prije osam godina, na inicijativu tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, BiH pristupila strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa u dijalogu sa EU.

- SNSD i stranke u koaliciji sa nama nisu za ovih osam godina, kada je riječ o pravosuđu, odstupili od svog stava - naglasila je Bursaćeva, ocijenivši da hitni postupak za predloženi zakon koji traži Mektić ima veze sa određenim sudskim postupcima i tužbama, a ne sa rješavanjem stanja u pravosuđu.

Ona je istakla da je riječ o ličnom obračunu i izvršavanju zaključka SDA da treba napraviti promjene u VSTS.

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić upozorio je da bi usvajanje predloženog zakona, odnosno prestanak mandata članovima VSTS-a, uveo BiH u potpunu pravnu nesigurnost ili anarhiju.

- Nije lako imenovati nove članove - konstatovao je Stevandić.

Ocijenivši da je riječ o ličnom motivu i revolucionarnoj pravdi, Stevandić je rekao da to može dovesti do još veće nepravde.

On se založio za nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu i za traženje rješenja u sučeljavanju argumenata i pravnih stručnjaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Adil Osmanović smatra da nizak stepen povjerenja građana u pravosudni sistem, koji pokazuju sve ankete, od Parlamentarne skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela u BiH, iziskuju reakciju.

Navodeći da i sam ima puno primjedbi na rad VSTS-a i izbor tužilaca, Nermin Nikšić iz SDP-a ocijenio je da je nemoguće ovaj zakon razmatrati po hitnom postupku, odnosno da je bolje da se razmatra u više čitanja.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović izrazio je uvjerenje da predloženi zakon ima jednokratnu upotrebu i da je sve pokrenuto zbog predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

- Ne treba donositi ishiterne odluke - rekao je Lovrinović i podsjetio da u martu treba da bude održana tematska sjednica posvećena pravosuđu.

Alma Čolo iz SDA istakla je da je za nju svako otvaranje priče o pravosudnom sistemu u parlamentu hitno, upozorivši da predstavnici najviših pravosudnih institucija u BiH ignorišu Parlamentarnu skupštinu i nikome ne polažu račun za svoju kadrovsku politiku i rad.

Predloženim zakonom predviđa se da mandat aktuelnim članovima VSTS-a BiH prestane s 15. junom, a da najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTS-a provedu postupak izbora novih članova VSTS-a BiH.

Nakon što je izglasana hitna procedura, otvorena je rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTS BiH, u sadašnjem sastavu.