latinica  ћирилица
26/02/2020 |  10:42 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

Pavić: Srpska uvijek može da se vrati svom Ustavu, ako za nju nema mjesta u BiH

Republika Srpska uvijek može da se vrati na svoj Ustav, ako za nju više nema mjesta u dejtonskoj BiH, rekao je Srni politikolog Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com) -
Aleksandar Pavić (foto:sveosrpskoj.com)

Pavić je istakao da je Ustav važna linija odbrane, a uz sve ono što čini za jednu državu, uvodi red i zakon u njen svakodnevni život, taj akt je i sredstvo borbe od neprestanih napada koji dolaze i od tvoraca Dejtona, i od visokog predstavnika, i od Sarajeva, a sada i od Ustavnog suda BiH.

- Veoma je važno da se obilježava dan donošenja prvog Ustava, kao što se obeležava i 9. januar i dok god postoji Ustav Republike Srpske, postojaće i Republika Srpska - rekao je Pavić, povodom 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Pavić je istakao da je 28. februar 1992. godine, datum kada je donesen prvi Ustav Srpske, veoma važan dan, zato što nije dovoljno samo proglasiti državu, već je treba i zaokružiti i institucijama.

- Ustav je kičma i temelj svake moderne države. Prema tome, 28. februar je u rangu 9. januara. To je još jedan dokaz da je Republika Srpska unijela svoju državnost u dejtonsku BiH, da je ona postojala i bila je tako i tretirana kao jedna o strana potpisnica u Dejtonskog sporazuma - naglasio je Pavić.

On je ocijenio da bi bez Ustava, samo sa 9. januarom /danom stvaranja/, Republika Srpska bila nekompletna.

- Poslije toga, i za vrijeme ovog dejtonskog razdoblja od 25 godina, Ustav Republike Srpske uvijek je bio posljednja brana gušenju i gašenju Republike, a znamo da je to cilj čak i tvoraca Dejtona, a pogotovo političkog Sarajeva - istakao je Pavić.

On je naglasio da je bila velika hrabrost u to vrijeme donijeti Ustav Republike Srpske, kada praktično nije postojala ni Srbija kao država, nego SR Јugoslavija, kada je carovao jednopolarni svijet, Rusija bila na koljenima, Kina nije bila ni sjenka onoga što je danas, a Srbi bez saveznika.

- Ipak, tvorci Republike Srpske uspjeli su da donesu Ustav i to je bila poslije legitimacija. Iako nisu uspjeli poslije da spriječe priznanje BiH, uspjeli su da nametnu Republiku Srpsku kao nezaobilazni faktor prilikom kasnijih pregovora - rekao je Pavić.

On je dodao da je bilo više pregovora i pokušaja da se nametne neki mirovni plan, ali da je Ustav Republike Srpske bio njena legitimacija pred svijetom.

- To je bio neophodan, ali i vrlo hrabar potez tvoraca Republike Srpske, i političara i vojske i naroda. Te tri komponente, uz Crkvu, zajedno su pokazali izuzetnu hrabrost i čvrstinu. Bez toga danas ne bi bilo Republike Srpske - naglasio je Pavić.