X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:29 | Izvor: SRNA

Dačić: Posjeta pokazatelj solidarnosti Beograda sa Pekingom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je poslije sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Kine Vang Јiem danas u Pekingu da je njegova trodnevna posjeta Kini potvrda izvanrednih strateških odnosa i čeličnog prijateljstva, ali i pokazatelj solidarnosti i punog povjerenja koje Srbija ima u sposobnost Kine da suzbije virus korona.
Peking - Dačić - Vang - Foto: SRNA
Peking - Dačić - VangFoto: SRNA

Šef srpske diplomatije istakao je da je ponosan na to što je prvi ministar spoljnih poslova koji je posjetio Kinu u ovim teškim trenucima i poručio da Srbija jeste mala zemlja, ali ne ostavlja svoje prijatelje u nevolji.

- Pravi prijatelji se pokazuju kad je teško i mi smo solidarni sa vama i uz vas smo. Vi se niste plašili NATO bombi kada je bilo bombardovanje Srbije, vaše diplomate su stradale od bombi koje su bile namijenjene Srbima, zato moja posjeta pokazuje da se ne plašimo virusa. Želimo našim prijateljima sve najbolje i imate našu punu podršku - rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija duboko saosjeća i sa zabrinutošću prati sve vijesti o požrtvovanosti kineskog naroda i rukovodstva u borbi protiv ovog "nevidljivog, ali moćnog neprijatelja", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Sa divljenjem pratimo nadljudske napore i mjere koje su bez presedana širom svijeta s ciljem daljeg sprečavanja širenja virusa, ne samo u Kini, nego i van vaših granica, što cio svijet treba da gleda sa dubokim poštovanjem - rekao je Dačić.

On je istakao da su bilateralni odnosi dvije zemlje odlični i da se radi o strateškom, čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, te napomenuo da je veliko prisustvo kineskih kompanija u Srbiji od izuzetnog značaja za razvoj Srbije.

Dačić je zahvalio Kini za principijelnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kada je u pitanju rješavanje problema Kosova i Metohije.

- Istovremeno, čvrsta je podrška Srbije politici jedne Kine i njenim stavovima po pitanju Tajvana, Tibeta, Sinđijanga. Mi to podržavamo na svim međunarodnim skupovima, kao i princip jedne zemlje - dva sistema kada je riječ o Hong Kongu i Makau - rekao je Dačić.

On je istakao da Kina treba da zna da uvijek može da računa na Srbiju.

- Mi nikad ne podliježemo pritiscima sa strane, osuđujemo politizaciju ove bolesti koja se događaja u zapadnim medijima i koja se koristi za antikineske stavove. Svi treba da pomognemo Kini da se pobijedi ova bolest jer se tako spasava cio svijet - rekao je Dačić.

Ocijenivši da je Kina "na braniku odbrane" cijelog svijeta u borbi protiv ovog virusa, Dačić je naveo da je lično mogao da se uvjeri u mjere koje se preduzimaju.

- Raduju nas informacije o opadanju broja oboljelih na nacionalnom nivou, o povećanju broja izliječenih, kao i da ima sve manje novih slučajeva širenja ovog virusa van provincije Hubej. To sve ukazuje da se širenje ove infekcije stišava, da će ona biti stopirana i želimo Kini da što prije pobijedi ovu bolest i u tome ima našu jaku podršku - rekao je Dačić.

On je najavio da će u narednim nedjeljama biti realizovana pomoć u medicinskoj opremi, koju će Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima uputiti Kini, te prenio da je sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Јiem dogovorio uspostavljanje redovne oblike komunikacije dva ministarstva.

Dačić je rekao i da će potpredsjednik Srbije Aleksandar Vučić doći 15. i 16. aprila u Kinu radi učešća na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a da Srbija "sa velikom radošću očekuje" ponovnu posjetu predsjednika Kine Si Đinpinga.