latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:42 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

U oglasu prodaje mašinu za izradu medicinskih maski, vlasnik deset godina pokušavao pokrenuti posao

"Mašina za proizvodnju maski - zaštitne, jednokratne, medicinske" prodaje se od nedjelje u jednom hrvatskom internet oglasniku po cijeni od 1,050 miliona kuna. Mašinu je u prodaju stavio Ivan Šokčević koji ima firmu u Vinkovcima, a koji je novinare, kad su ga kontaktirali, pitao gdje su bili prije deset godina.
Medicinska zaštitna maska - Foto: ilustracija
Medicinska zaštitna maskaFoto: ilustracija

Šokčević je za portal Novac.hr ispričao da je tada imao viziju da pokrene proizvodnju spomenutih maski u Hrvatskoj i tada je kupio mašinu. Pokušao je pokrenuti biznis, ali, kaže, jednostavno nije bilo interesa.

- Danas ga pokušavamo staviti u pogon, baš je došao majstor i sad to radimo. Stavio sam mašinu  u oglasnik jer očito sad postoji potražnja za maskicama, pa možda je neko i kupi - rekao je Šokčević i dodao da je mašina, otkad ju je kupio samo stajala.

Inače, Šokčevićeva firma bavi se proizvodnjom vrećica za usisivače koje se mogu kupiti putem interneta. Godišnje prijavljuje prihode od oko 700.000 kuna i ima troje zaposlenih.

Medicinske maskice takođe su se pojavile u oglasniku u prodaji, očito zbog nedostatka u apotekama. Prodaju se medicinske maske za jednokratnu upotrebu koje po komadu dostižu cijenu 40 do 50 kuna. Inače, u apotekama su koštale od 70 lipa do dvije kune po komadu, rekli su u jednoj zagrebačkoj apoteci u kojoj ih više nema u ponudi.

- Zaštitne maske štite od negativnih utjecaja na disajne organe kojima možete biti izloženi. Takođe služe kao prevencija od udisanja vazduhom prenosivih bakterija i virusa. "Kvalitetne medicinske zaštitne maske za lice, troslojne, univerzalna veličine, pakovanje 10 komada, proizvedeno u Hrvatskoj“, navodi se u jednom od oglasa u kojem se takođe prodaju za 50 kuna po komadu, dakle paket od 10 komada dostiže cijenu i od 500 kuna.

Većina oglasa za maskice osvanula je u oglasima tokom ovog mjeseca kako je rasla potražnja za njima jer ih, čini se, više nema za kupiti po apotekama. U Hrvatskoj, naime, ne postoji proizvodnja maskica i one se uglavnom uvoze iz Kine, a na njihovoj će prodaji ovih dana možda neko i zaraditi.

Izvor: NOVAC.HR