latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:56 | Autor: SRNA

Kalinić: Ustav iz 1992. je rodni list Srpske

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić rekao je da je Ustav iz 1992. svojevrsni "rodni list Republike Srpske".
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

- Onda kada su Ustav kreirali ustavotvorni autoriteti srpskog naroda u BiH i kada smo ga kao poslanici hrabro usvojili prije 28 godina u Skupštini srpskog naroda u BiH sadržavao je sve bitne evropske norme počev od zaštite ljudskih i građanskih prava i sloboda, imovine, ekonomskog uređenja pa nadalje... i s toga možemo biti ponosni na tu svesrpsku odluku - istakao je Kalinić za Srnu.

On je naglasio da je Ustav postao istinski čuvar suvereniteta, integriteta i digniteta Republike Srpske i kao takav bio je nezaobilazan dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ali, u godinama nakon Dejtona, što međunarodnim intervencionizmom, što postupcima domaćih političara, nažalost, urušavane su ustavne nadležnosti Republike Srpske. Kulminaciju takve 'neokolonijalističke' prakse predstavlja posljednja odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče vlasništva nad našim zemljištem - ukazao je Kalinić.

On je ukazao da je zato Narodna skupština Republike Srpske morala jedinstveno da uspostavi tu "crvenu liniju" mimo koje ni po koju cijenu ne može više da bude ustupaka.

- I kao što je donijela prvi Ustav Republike Srpske, Skupština je i danas jedini legalni i legitimni organ koji će, siguran sam, u bliskoj budućnosti pokrenuti postupak povratka najvažnijih dijelova tog urušenog suvereniteta u okvire izvornog Dejtonskog sporazuma. Bez toga će zaista biti neizvjesna budućnost BiH i pred tom alternativom besmisleno je zatvarati oči - ukazao je Kalinić.

Zbog toga se, kaže on, danas, u ovim dramatičnim okolnostima, ne bez razloga, sa punim pravom rukovodstvo Republike Srpske, kao i srpski član Predsjedništva BiH češće nego bilo koji njegov prethodnik obraćaju Narodnoj skupštini Srpske za konačan stav vezujući političku sudbinu Srpske za odluke ovog najvišeg zakonodavnog tijela kroz koje se svih ovih 30 godina reprezentuje suverena volja srpskog naroda u BiH.