latinica  ћирилица
26/02/2020 |  12:02 | Autor: BETA

Stefanović: Istraga će utvrditi šta je bilo sa nestalim bebama

Poslanici Skupštine Srbije započeli su raspravu o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ovaj zakon treba da pruži mogućnosti i instumente nadležnima da utvrde okolnosti pod kojima je došlo do nestanka beba kao i da se na neki način pomogne porodicama da dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju decenijama.

Razlog za donošenje zakona je, između ostalog, presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu marta 2013. godine, kada je utvrđeno da je Zorici Јovanović povrijeđeno pravo na porodični život, i time je Srbija obavezana da utvrdi činjenice, i u ovom konkretnom slučaju isplati naknadu nematerijalne štete.

Stefanović je pred poslanicima rekao da sudski postupak može kao rezultat imati rješenje da se odbija prijedlog ako se dokaže da dijete nije nestalo, da se utvrdi smrt ili konkretno šta se dogodilo, kao i koja institucija je odgovorna za taj ishod.

Sud može da utvrdi da nije moguće utvrditi šta se desilo, jer kako je rekao ministar, neće biti lako utvrditi krivično djelo od prije 40 godina, ako izvršioci moža nisu živi, ili ne postoji ni dokumentacija o tome.

Iz Evropskog suda Srbija je preuzela i da sud može utvrditi naknadu nematerijalne štete do 10.000 evra, rekao je Stefanović i dodao da naravno niko ne stavlja cijenu ili odgovara na pitanja koliko košta dijete.

- Ne postoji cijena, ovo je samo naknada države roditeljima čija su djeca nestala u SFRЈ i možda nemarom administrativnog osoblja danas nema dokaza da je dijete mrtvo, ili je možda je i nestalo, ali to ne može da se utvrdi -rekao je Stefanović.

Postupci će se sprovoditi ako se roditelj ranije obraćao porodilištu, kako bi se spriječile zloupotrebe, a ako istraga dođe do činjenica da dijete nestalo krivičnim djelom, odmah se podnosi krivična prijava.

On je dodao da ovo djelo ne zastarijeva zato što se smatra da, ukoliko ima krivičnog djela, njegovo izvršenje i danas traje pa je Tužilaštvo dužno da pokrene istragu, postupak je hitan, a istražne radnje sprovodiće posebno obučeni policijski službenici.

U javnosti su se posljednjih dana najčešće čule primjedbe da ovakvim zakonom roditelji neće moći da dođu do istine, a suma od 10 hiljada evra ukoliko se ne može ništa saznati, ocijenjena je kao skandalozna.

Poslanici će o ovom zakonu glasati do kraja nedjelje.