X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/02/2020 |  12:26 ⇒ 12:26 | Izvor: Blic

Vuhan: Beba od 17 dana izliječena od virusa bez lijekova (VIDEO)

Novorođenče iz Vuhana staro 17 dana, kome je infekcija virusom korona otkrivena neposredno nakon što se rodilo u Vuhanu, oporavilo se bez terapije i u petak je otpušteno iz bolnice u Vuhanu.
Beba izliječena od virusa korona (Foto: via Metro) -
Beba izliječena od virusa korona (Foto: via Metro)

Kako su javili kineski mediji, djevojčica je najmlađi pacijent koji se do sada oporavio od virusa. Beba je premještena u Dječju bolnicu u Vuhanu istog dana kada ju je rodila pacijentkinja zaražena virusom, prenosi Pipls dejli. Ubrzo potom je otkriveno da i sama beba ima virus.

– Djevojčica Sjao Sjao imala je infekciju respiratornih organa i blaže oštećenje srčanog mišića – saopštio je dr Ceng Lingkong, direktor Odeljenja za neonatologiju bolnice.

Pošto joj simptomi nisu bili očigledni, ljekari su odlučili da joj ne daju antibiotike i pustili su je da se sama oporavi, piše Blic.

– Nije imala vidljive teškoće s disanjem, nije kašljala, niti je imala povišenu temperaturu, zbog toga smo joj samo dali lijek za srce – rekao je dr Ceng za državni servis CCTV.

U bolnicu je puštena u petak uveče, nakon što su tri uzastopna testa pokazala da je negativna na virus. Dr Ceng kaže da se beba potpuno oporavila od virusa, ali i od bolesti srca.

– Čak je porasla i dobila na težini – rekao je on.

Ljekari u Kini strahovali su da infekcija može da se prenese s majke na bebu u materici. Ranije ovog mjeseca, bebi koju je rodila pacijentkinja zaražena novim korona virusom dijagnostikovana je smrtonosna bolest 30 sati nakon što se rodila u Vuhanu.

– Ovo je opomena da obratimo pažnju na mogućnost nove putanje prenošenja zaraze virusom korona – vertikalni prenos sa majke na bebe – rekao je tada dr Ceng.

Novi korona virus usmrtio je 2.592 osobe u Kini, dok je njime zaraženo oko 77.000. Najstariji pacijent je 96-godišnja žena, koja se oporavila od bolesti poslije tri dana liječenja na odjeljenju Intenzivne njege. Širom svijeta, od Kovid-19 umrlo je najmanje 2.628 ljudi, zaraženo je više od 79.700, a proširio se na dvadesetak zemalja.