latinica  ћирилица
26/02/2020 |  15:52 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Bursać: SDS i PDP ispoštovali političku volju SDA

Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa su danas u parlamentu BiH ispoštovale političku volju SDA, davanjem podrške za upućivanje po hitnom postupku u proceduru Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu, rekla je predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać.

- Ovaj zakon neće riješiti stanje u pravosuđu u BiH. Riječ je o političkoj odluci Predsjedništva SDA, koja je svojim zaključkom broj 11, donijela odluku da su potrebne kadrovske smjene u VSTS-u, i ovog puta, kao izvođači radova izabrani su, a i prihvatile su to, kolege iz PDP-a i SDS-a - navela je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da namjera Prijedloga zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu nije dobra.

- U prilog mojoj tvrdnji ide i činjenica da je predložen da ide u hitnu proceduru, koja ne podrazumijeva mogućnost izmjena bilo čega, a ima rješenje da stupa na snagu 30. juna. Da je imao normalnu namjeru išao bi u redovnu proceduru, onako kako smo mi predali zakon o drugačijem načinu izbora stranih sudija u Ustavnom sudu BiH - rekla je Bursaćeva.

Ona je ponovila da je Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS BiH u sadašnjem sastavu, koji je Predstavničkom domu uputio poslanik SDS-a Dragan Mektić, "politička odluka SDA, koju podržavaju i izvršavaju predstavnici SDS-a i PDP-a".

Bursaćeva je objasnila da ni SNSD nije zadovoljan stanjem i strukturom pravosuđa u BiH od dana kada je nastala, kako je rekla, takozvana reforma.

- Mi zagovaramo i dalje pristup na način predviđen strukturalnim dijalogom. Dakle, lociranje nadležnosti i odgovornosti tamo gdje ona pripada, a to su entitetska ministarstva pravde, Odjeljenje za pravdu u Brčko distriktu i Ministarstvo pravde na nivou zajedničkih organa - objasnila je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, SNSD će se tokom glasanja na današnjoj sjednici ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Predstavnicki dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom zakonodavnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu, a koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa "za", 14 "protiv" i jednim "suzdržanim", odnosno uz dovoljnu opću i entitetsku većinu. Hitnost su iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović.