latinica  ћирилица
26/02/2020 |  18:23 | Autor: SRNA

SDS i PDP neće glasati za Prijedlog zakona o odlasku stranih sudija

Šef Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Mirko Šarović rekao je danas da ove dvije političke partije neće glasati za Prijedlog zakona o odlasku stranih sudija iz BiH jer smatraju da je SNSD trebalo da ispoštuje dogovor sa strankama iz Republike Srpske koji je objavljen.
Mirko Šarović - Foto: SRNA
Mirko ŠarovićFoto: SRNA

- SNSD je izigrao dogovor lidera u Banjaluci, a tada smo se usaglasili da tri člana, odnosno jednog iz Srpske, kada dođe do zamjene stranih sudija bira Narodna skupština. Oni su se opredijelili za sasvim drugi koncept, da trojicu sudija bira Predsjedništvo BiH, a potvrđuje Dom naroda BiH - rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u SDS-u i PDP-u to tumače tako da se SNSD dogovorio sa HDZ-om i da su, kako je naveo, "u vodu bacili" dogovor koji su imali sa strankama iz Republike Srpske.

- Ne stoji njihovo obrazloženje da to sada koči Ustav, zakonom može da se propiše isti izbor, a ukoliko članove Ustavnog suda BiH ne bira Narodna skupština Srpske, onda to znači da se prenosi nadležnost na nivo BiH - rekao je Šarović.