latinica  ћирилица
26/02/2020 |  18:29 | Autor: SRNA

Veto Bošnjaka na Zaključak NSRS

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske danas je donio odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zaključak Narodne skupštine Srpske o usvajanju informacije u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.
Vijeće naroda Republike Srpske (Foto: pressrs.ba) -
Vijeće naroda Republike Srpske (Foto: pressrs.ba)

Ova odluka donesena je nakon razmatranja akata koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, saopšteno je iz Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske.

Ovu odluku podržalo je sedam delegata, dok je jedan bio protiv.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na posebnoj sjednici 17. februara Informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u instuticijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

U skladu sa usvojenim zaključcima, koje su usaglasili i potpisali predsjednici parlamentarnih političkih partija u Srpskoj, Narodna skupština potvrđuje privrženost Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa četiri.