latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:27 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Iz Srebrenice upozoravaju na orkestrirane napade na srpsku djecu

Grupa od 70 roditelja djece srpske nacionalnosti, koji pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici, najavila je da će ispisati svoju djecu iz ove škole, ako ne prestane diskriminacija, orkestrirani napadi na djecu i roditelje, prijetnje i uvrede kojima su svakodnevno izloženi.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Sve je počelo nakon objavljivanja fotografije djece sa srpskim tradicionalnim nošnjama tokom obilježavanja Savindana, nakon čega su u medijama krenule optužbe i uvrede na djecu i njihove roditelje.

- Tražimo da nadležni, u najkraćem roku, ispitaju ko je režirao lažne optužbe i događaje u srebreničkoj osnovnoj školi, ko je prijetio djeci putem društvenih mreža - ističu roditelji djece srpske nacionalnosti. U suprotnom, kažu, biće prinuđeni da djecu prebace u škole u drugim opštinama.

- Više od mjesec dana se vodi hajka i sad je bio neki događaj koji nije ispitan, a već se djeca etiketiraju - kaže Slađana Bojić, roditelj.

Roditelji pitaju zašto juče nisu pozvani u Banjaluku na sastanak s ministarkom prosvjete Republike Srpske Natalijom Trivić. Pitaju i zašto niko nije ispitao i sankcionisao, kako kažu, nasilni upad Bošnjaka u ovu školu.

- Srpskoj djeci je na više portala i medija prijećeno, niko to nije osudio, ni juče poslije sastanka - navela je Danijela Mlađenović, član Savjeta roditelja osnovne škole u Srenjbrnici.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić kaže da je slučaj ispolitizovan, da su pojedini Bošnjaci školu i djecu iskoristili u predizborne svrhe da bi podigli, kako je rekao, "borbenu gotovost" kod svog glasačkog tijela, ali da je krajnje vrijeme da se "stane na loptu".

- Fotografija te djece je obišla sve potrale, ministarka je odlučna da ljude treba sankcionisati na bilo u skladu sa zakonom i zaštititi svu djecu - istakao je Grujičić.

Opština Srebrenica formirala je Komisiju koja bi trebalo da ispita okolnosti koje su se desile u Osnovnoj školi u Srebrenici koja je, za sada, bez konkretnih rezultata.