latinica  ћирилица
26/02/2020 |  21:06 ⇒ 21:11 | Autor: Agencije

Otvoren prvi Amazonov supermarket bez kase

Kompanija Amazon otvorila je svoj prvi supermarket bez kase, u kom nema čekanja u redu ni kupovine u kešu ili provlačenjem kartica na kasi.
Prvi "Amazonov" supermarket bez kase (foto:  Ted S. Warren / AP) -
Prvi "Amazonov" supermarket bez kase (foto: Ted S. Warren / AP)

Supermarket Go Grocery otvoren je u Sijetlu, gradu u kom je Amazon i osnovan. Kupci se registruju prilikom ulaska u prodavnicu skeniranjem aplikacije na mobilnom telefonu. Kamere i senzori prate šta je uzeto sa polica, a naplata se vrši sa Amazonovog naloga po izlasku iz prodavnice.

- Volim pogodnost bukvalnog grabljenja i odlaska - rekao je Art Kuniiuki, menadžer za plate koji je u novotvorenom marketu kupio čokoladu, tjesteninu i još neke namirnice, prenosi AP.

Prilikom porodične kupovine samo jedan telefon se skenira i preko njega vrši kupovina i sve što uzimaju iz prodavnice naplaćuje se sa kartice korisnika koji je skenirao telefon prilikom ulaska.

U Los Anđelesu planiraju da otvore prodavnicu namirnica, ali drugog tipa, u kom neće koristiti tehnologiju bez kase, ali detalje još ne žele da iznose. Kompanija ne želi da saopštava ni da li planira da otvori još Go Grocery prodavnica.

Napominju i da tu tehnologiju neće donijeti u prodavnice namirnica Whoole foods koje su kupili prije tri godine.

Amazon nije jedini koji želi da otvara prodavnice bez čekanja u redu i bez novčanika. Ranije ovog mjeseca je 7/Eleven najavio testiranje takve prodavnice u Irvingu u Teksasu.