latinica  ћирилица
26/02/2020 |  21:50 | Autor: SRNA

Komercijalna banka prodata za 387 miliona evra

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, predsjednik Izvršnog odbora Nove ljubljanske banke Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su danas u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke Beograd koje su prodate za iznos od 387,02 miliona evra.
Komercijalna banka (foto: Sputnik / Aleksandar Milačić) -
Komercijalna banka (foto: Sputnik / Aleksandar Milačić)

Potpisivanjem ovog ugovora, banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom, javili su beogradski mediji.

Kupovinom Komercijalne banke, NLB banka postaje jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Јugoslavije. Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u toj zemlji.

Zapošljava 2.744 ljudi, a za posljednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto. Komercijalna banka u Srbiji ima nešto više od 200 filijala, a posluje i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj.

NLB je jedina slovenačka kompanija čije su akcije kotirane na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi.

Iz NLB su više puta isticali kako im je srpsko tržište veoma značajno, kao i da Srbija ima potencijal, a što je, između ostalog, kako navode, vidljivo i po visokim stopama rasta.

Prodaja Komercijalne banke zvanično je počela u maju 2019. godine kada je Ministarstvo finansija objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu.